Banja Luka priprema kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

banja_luka

Banja Luka će se kandidovati za „Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine“.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu odvijat će se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prijestonice kulture za 2024. godinu.

Planirano je da u 2018. godini Skupština grada razmotri i usvoji strategiju razvoja kulture Grada Banja Luka koja je povezana s razvojnom Strategijom Grada Banja Luka, a koja je jedan od uslova za učešće ovog grada u programu „Evropska prijestonica kulture 2024. godine“.

– To je jako dobar i krupan projekat koji bi trebalo cijelu oblast kulture da podigne na viši nivo u narednim godinama. Pred nama je osam godina velikog posla – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Za proces apliciranja potrebno je preduzeti niz pripremnih aktivnosti, među kojima su formiranje radnog tima za provođenje projekta, pokretanje aktivnosti za izradu startegije kulture Grada kao jednog od preduslova prijavljivanja/apliciranja za program „Evropska prijestonica kulture“.

Tim aktivnostima dugoročno i strateški će se planirati razvoj kulture Banje Luke, a gradske vlasti pokazat će interes za oblast kulture kao značajnog sektora koji povezuje urbani razvoj, turizam i obrazovanje kao važne segmente lokalnog razvoja, navedeno je u odluci gradskog parlamenta.

Grad koji ponese naslov evropske prijestonice kulture nastojaće svojim aktivnostima poboljšati obim, raznolikost i evropsku dimenziju svoje kulturne ponude, uključujući i međunarodnu saradnju; proširiti pristup i učešće u kulturi; ojačati kapacitet svog kulturnog sektora i njegovu povezanost sa drugim sektorima, te podići svoj međunarodni ugled.

– Imajući u vidu i činjenicu da su neki gradovi u Bosni i Hercegovini (Mostar, Bijeljina, Trebinje i Tuzla) iskazali interesovanje za učešće u ovom projektu, a da je Zenica već donijela odluku o pokretanju inicijative učešća, smatramo da bi bilo veoma značajno opredijeliti se za učešće Grada Banje Luke u ovom važnom projektu. Prema procjenama, aplikacija za kandidaturu bi trebalo da bude podnesena u martu 2018. godine. Proglašenje tri evropske prijestonice kulture 2024. trebalo bi da bude u oktobru 2019. godine, a najkasnije do početka 2020. godine, od kojih je jedan grad iz Austrije, jedan iz Estonije, a jedan iz zemlje kandidata/potencijalnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju – kažu u gradskom Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.