Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barski ljetopis: Dvije nagrade za predstavu “Novo doba”

novo doba223

Glumci pozorišne predstave “Novo doba” u režiji Dine Mustafića i u produkciji Bitef teatra i ArtHuba dobitnici su dvije nagrade na 30. Festivalu “Barski ljetopis”, koji je održan u Baru (Crna Gora).

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović za uloge direktorice i majke u predstavi “Novo doba”, a nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Borisu Isakoviću za uloge oca i tajkuna u istoj predstavi. Nagrada za najbolje rediteljsko ostvarenje pripala je crnogorskom redatelju Borisu Liješeviću za predstavu “Pijani” Ateljea 212.

Barski ljetopis dodijelio je i specijalnu nagradu za izvrsnost kolektivne igre ansambla glumačkom ansamblu predstave “Penelopijada” u režiji Dragane Varagić, a produkciji Centra za kulturu Tivat.

O nagradama za najbolju mušku, žensku ulogu i režiju odlučivao je žiri u sastavu Jelena Milošević – dramska spisateljica, Branko Ilić – glumac i Danilo Marunović – redatelj.

Ovogodišnji pozorišni program obilježio je i sistem podrške pri praćenju predstava za osobe s oštećenim vidom, koji je ove godine bio jedna od novina “Barskog ljetopisa”.

Organizatori navode da se sistem (koji je bio jedinstvena praksa u pozorišnom svijetu u regiji) pokazao uspješnim i posve afirmirao jednu od vizija “Ljetopisa” o jednakim mogućnostima za sve.

– Za osobe koje imaju tu vrstu poteškoća bile su obezbijeđene prilagođene slušalice pomoću kojih su sinkronizirano mogle da prate sva dešavanja na sceni. Festival je organizirao tim ljudi koji je pripremljen za adekvatnu komunikaciju tokom predstave, pomoću tog sistema – ističu organizatori.

Na zatvaranju Festivala uručene su i diplome volonterima, koji su se ove godine prvi put uključili u rad Festivala i angažmanom nemjerljivo doprinijeli realizaciji “Ljetopisa” u svakom njegovom segmentu, a posebno u “Pratećem programu”.

U dva mjeseca trajanja Ljetopisa realizirano je 190 programa, od čega 20 književnih večeri, 17 koncerata, devet izložbi i 14 predstava u okviru “Večernje scene”, te 130 programa u “Pratećem programu”.

Prema navodima organizatora, kroz pozorišno gledalište u Starom Baru i na ljetnoj sceni Doma kulture, te Zavičajnom muzeju Dvorca kralja Nikole (koji je bio i koncertna sala) galeriju Velimir A Leković i prostor na platou Dvorca programe je ispratilo oko 7.000 ljudi.

Festival “Barski ljetopis” organizirao je Kulturni centar Bar predvođen direktorom Ćazimom Nikezićem, a organizacioni tim najavio je da će naredni – 31. Ljetopis biti ako ne bolji, ono u rangu s ovim koji je programski i organizacijski na dostojan način obilježio tri decenije postojanja.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala “Barski ljetopis” bili su Opština Bar, Turistička organizacija Bar i Ministarstvo kulture Crne Gore.