Kultura

godišnjica povelje kulina bana

Bartolomej Stanković održao koncert “Resonance” na kraljevskom gradu Bobovcu

30/08/2021
Foto: Fena

Unatoč iznimno lošim vremenskim uvjetima, koncert nije odgođen, a brojna publika te uzvanici iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života uveličali su nesvakidašnji događaj na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu, priopćili su organizatori

U povodu obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković održao je u nedjelju koncert “Resonance” na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

Unatoč iznimno lošim vremenskim uvjetima, koncert nije odgođen, a brojna publika te uzvanici iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života uveličali su nesvakidašnji događaj na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu, priopćili su organizatori.

Bartolomej Stanković je na koncertu predstavio djela za klavir bosanskohercegovačkih skladatelja, počevši s “Pet ričerkara” renesansnog kompozitora Franje Bosanca (Franciscus Bossinensis).

Na programu su bila djela skladatelja kao što su Zulejda Ida Latas, Milena Mrazović-Preindslberger, fra Nenad Dujić, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, David Mastikosa, Armen Škobalj, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina, Peđa Hart i Benjamin Ribić.

Posebni trenutak koncerta je bila interpretacija kompozicije “Sjetni princ”, bh. skladatelja Samira Fejzića, u prisustvu samog autora, koja je nadahnuta povijesnom pričom o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

Koncert je obilježila i promocija novog CD albuma “Resonance”, koji je premijerno promoviran u okviru festivala “Baščaršijske noći 2021.” u Sarajevu.

Poseban gost koncerta bili su “Jajački vitezovi” – vitezovi kraljevskog grada Jajca, koji su uručili Povelju Kulina bana bosanskohercegovačkom dramskom umjetniku Mirzi Mušiji, voditelju programa koncerta.

Povijesni sat o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu i arheološkim istraživanjima i iskopavanjima Pavla Anđelića održala je kustosica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, magistrica arheologije Adisa Lepić, a ispred koncertnog prostora publika je imala priliku pogledati prigodnu izložbu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.