Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Knjige u nišama"

Bašić: Sajam knjiga prilika i da se konačno uživo promoviše “Košćela”

FNA_139272

Adisa Bašić je u izjavi za Fenu kazala da je izuzetno raduje susret s ljudima, kao i mogućnost da “Košćela” ima i živu promociju

Sajam izdavača/nakladnika BiH “Knjige u nišama” koji se održava u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu danas je u okviru programa “Jutro sa autorom” ugostio bh. književnicu Adisu Bašić s kojom je razgovor vodila Lamija Milišić.

Razgovor je ujedno bio i prilika da se prvi put predstavi zbirka poezije Adise Bašić “Košćela”.

Adisa Bašić je u izjavi za Fenu kazala da je izuzetno raduje susret s ljudima, kao i mogućnost da “Košćela” ima i živu promociju.

– Iskreno, ja sam gladna ljudi. Jako dugo nisam nastupala, čitala uživo. I uz sav oprez i malu strepnju ipak sam radosna da vidim ljude uživo, jer ova knjiga još nije nekako iščitana na javnim nastupma. Nisam je još doživjela na taj način da vidim direktni odgovor publike – kazala je Bašić.

Ona je također najavila da će uskoro u štampu ići knjiga koja je njen obrađeni doktorat, naučna studija koja govori o erosu i humoru u južnoslavenskoj lirici.

– Radujem se jer prvi put objavljujem jednu stručnu, naučnu knjigu – navela je ona.

Adisa Bašić (1979) objavila je zbirke poezije “Havine rečenice”, “Trauma market”, “Promotivni spot za moju domovinu”, “Motel neznanih junaka“, knjigu priča “A ti sad zaključaj”. Doktorirala je na Univerzitetu u Grazu temom “Komički pristup erotskoj ljubavi u izabranoj južnoslavenskoj lirici”. Predaje komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Austrijsko slavističko društvo (Österreichische Gesellschaft für Slawistik) proglasilo je Adisu Bašić, docenticu na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta, ovogodišnjom dobitnicom nagrade “Ingeborg Ohnheiser” u kategoriji nauka o književnosti. Nagrada se dodjeljuje za najbolju slavističku disertaciju odbranjenu u Austriji, na univerzitetima u Beču, Grazu, Klagenfurtu, Salzburgu i Innsbrucku.