Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Karneval Aalst"

Belgijski karneval uklonjen sa liste UNESCO-a zbog antisemitizma

Karneval Aalst

Karneval Aalsta je godišnji trodnevni događaj u belgijskom gradu Aalstu. Karneval se uglavnom odigrava na ulicama gdje slavljenici plešu na gradskim trgovima i posjećuju kafiće

Poznati belgijski karneval Aalst uklonjen je u petak s liste kulturne baštine UN-a, nakon pritužbi da je njegovo najnovije izdanje sadržavalo oštre prikaze antisemitizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Karneval Aalst skinut je s UNESCO-ovog popisa nematerijalne kulturne baštine tokom sastanka u glavnom gradu Kolumbije, postajući prva kulturna tradicija koja je skinuta s liste.

Karneval su kritikovale grupe za borbu protiv diskriminacije nakon što je u ovogodišnjem izdanju prikazane lutke Jevreja sa velikim kukastim nosovima na hrpi novca.

U dokumentu koji je podnio UNESCO-ovo tajništvo navodi se da događaj ide u suprotnost s načelima organizacije, uključujući klauzulu koja kaže da kulturni izrazi uključeni u popis trebaju poticati poštovanje zajednica.

“Oni mogu nastaviti sa festivalom. Mi se ne protivimo tome. Ono što ne želimo je marka UNESCO-a na festivalu koji za (neke) može biti humor, ali za nas je ruganje nekim zajednicama”, rekao je Ernesto Ottone, pomoćnik generalnog direktora za kulturu UNESCO-a.

Karneval Aalst uvršten je na UNESCO-ovu listu 2010. godine, a na web stranici organizacije opisan je kao događaj sa “pomalo subverzivnom atmosferom” koji slavi jedinstvo flamanskog grada.

Karneval Aalsta je godišnji trodnevni događaj u belgijskom gradu Aalstu. Karneval se uglavnom odigrava na ulicama gdje slavljenici plešu na gradskim trgovima i posjećuju kafić nakon kafića.

Karneval Aalst potječe iz srednjeg vijeka. Kavalkade su se održavale od 1851. godine, ali bez organizacije gradskog vijeća. Samo se događaji koji počinju od 1923. godine smatraju se službenim izdanjima, jer je od tada nadalje gradsko vijeće Aalsta organizovalo paradu.