Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

filmski festival

Berlinale prestaje dodjeljivati odvojene nagrade za glumice i glumce

berlinale

Organizatori Berlinalea tvrde da će nagrade za glumu biti definirane na spolno neutralan način na festivalu naredne godine, za koji su planirana “fizička” dešavanja

Organizatori Berlinskog međunarodnog filmskog festivala saopćili su u ponedjeljak da će prestati da dodjeljuju odvojene nagrade za žene i muškarce od početka iduće godine.

Organizatori Berlinalea tvrde da će nagrade za glumu biti definirane na spolno neutralan način na festivalu naredne godine, za koji su planirana “fizička” dešavanja.

Festivalske nagrade su Zlatni medvjed za najbolji film i niz Srebrenih medvjeda, koji su do ove godine uključivali nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu. Organizatori su objavili da će te nagrade biti zamijenjene Srebrenim medvjedom za najbolju glavnu ulogu i Srebrenim medvjedom za najbolju sporednu ulogu.

Dvoje čelnika festivala, Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian, navode u današnjem saopćenju da “nerazdvajanje nagrada na glumačkom polju u skladu sa spolom predstavlja signal za veću spolnu svjesnost u filmskoj industriji”.

Istovremeno, nagrada Alfred Bauer, koja je nazvana po osnivaču i nekadašnjem direktoru festivala, bit će trajno povučena. Nagrada je ukinuta u ovoj godini zbog Bauerove uloge u nacističkoj kinematografskoj birokratiji.

Komentirajući odluku da se održi “fizičko dešavanje” naredne godine, uprkos neizvjesnostima oko pandemije koronavirusa, dvoje direktora istaknuli su potrebu “životnog odnosa s publikom”.

– U vrijeme pandemije korone postalo je čak i jasnije da su nam potrebni analogni iskustveni prostori u kulturnoj realnosti – saopćili su oni, naglašavajući da se i drugi festivali opredijelili za nastavak fizičkih umjesto virtualnih dešavanja.

Festival u 2021. planiran je da traje od 11. do 21. februara. Ovogodišnji festival bio je jedno od najvećih kulturnih dešavanja prije izbijanja pandemije koronavirusa, koja je najvećim dijelom ugasila javna dešavanja u Njemačkoj, prenosi Associated Press.