Kultura

10. oktobra

Bh. premijera filma “Quo Vadis, Aida?” održat će se u Potočarima

24/09/2020

Prva projekcija je planirana za mlade iz Srebrenice i regije s obzirom na to da je cilj rediteljice uključiti nove generacije u razgovor o lekcijama Srebrenice

Film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić zabilježit će bosanskohercegovačku premijeru 10. oktobra u Memorijalnom centru Srebrenica.

Rezultat je to procesa konsultacija sa članovima Upravnog odbora Memorijalnog centra i predstavnicama udruženja porodica žrtava genocida, koji su jednoglasno potvrdili važnost ovog filmskog ostvarenja u širenju istine o genocidu u Srebrenici.

– Izuzetno smo zahvalni rediteljici Žbanić i cijelom timu ‘Deblokade’ na višegodišnjem vrijednom radu koji je doveo do filma koji imamo danas. Priča filma vuče svoju inspiraciju iz stvarnih događaja, a kroz likove i radnju, rediteljica je omogućila da to bude priča u kojoj svako od nas, ko je u tim julskim danima 1995. godine bio u Potočarima, može pronaći jedan komad svoje priče i dio svog sjećanja – kazao je predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Šefket Hafizović.

Prva projekcija je planirana za mlade iz Srebrenice i regije s obzirom na to da je cilj rediteljice uključiti nove generacije u razgovor o lekcijama Srebrenice.

– Želimo da film omogući ljudima neku vrstu katarze koja će pomoći boljoj komunikaciji potrebnoj za izgradnju zajedničke budućnosti ovih prostora. Zbog toga smo odlučili da su mladi ljudi iz Srebrenice, BiH i regije naše prve VIP zvanice. Mladi nisu krivi za počinjene zločine u BiH. Oni moraju naučiti razgovarati o bolnim stvarima tako da im niko ne stavlja teret zločina prethodnih generacija. Nove generacije moramo osloboditi od zločinaca i zločina – rekla je redateljica Jasmila Žbanić.

Nakon razgovora sa mladima, uslijedit će i zvanična premijera, koja će okupiti prijatelje filma “Quo Vadis, Aida?” te partnere Memorijalnog centra.

Svjetska premijera filma “Quo Vadis, Aida?” održana je na 77. Venecija film festivalu, a prikazan je i u oficijelnom programu 45. Toronto film festivala.

Projekcije u Srebrenici će biti ograničene u skladu sa važećim pravilima vezanim za okupljanja i javne događaje ovog tipa, a Memorijalni centar Srebrenica će preduzeti sve mjere higijenske i dezinfekcijske zaštite, te mjere fizičke distance, uvažavajući standarde Svjetske zdravstvene organizacije, saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.