istina o genocidu

Bh. premijera filma “Quo vadis, Aida” u Srebrenici pozdravljena aplauzima

quo vadis (1)

Publika je pozdravila film čije prikazivanje su pratile i diskusije sa svjedokinjama događaja iz UN baze iz 1995. godine, ali i sa rediteljicom, glumcima te prisutnim gostima

Bosanskohercegovačka premijera filma “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić, koja je uključivala projekciju za mlade te projekciju za porodice žrtava, prijatelje filma i državne i međunarodne zvaničnike, prikazana je danas u Memorijalnom centru Srebrenica.

Publika je pozdravila film čije prikazivanje su pratile i diskusije sa svjedokinjama događaja iz UN baze iz 1995. godine, ali i sa rediteljicom, glumcima te prisutnim gostima.

– Izuzetno cijenimo doprinos ovog igranog filma širenju istine o genocidu u Srebrenici. Ovakvim koracima otvaramo rad naše institucije prema svijetu i vjerujem da ćemo s godinama samo napredovati. Važno je zbog mladih ljudi, zbog generacija koje dolaze, da ljudi ovdje dolaze, da se ovdje vraćaju i da ih tematika genocida u Srebrenici zanima – kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Na obje projekcije su organizatori vodili računa o Covid-19 mjerama zaštite od pandemije, postavka projekcije je uvažavala socijalnu distancu, a trenutna situacija nije spriječila brojne goste da se odazovu na poziv, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.