knjige u CD formatu

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH donirala 55 nova naslova GB Zenica

slabovidni_zenica (1)

Najnoviji trend je, naglašava, snimanje knjiga na CD disku u Daisy format pa je knjigu moguće čitati od “određene stranice, poglavlja ili rečenice”

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine Sakib Pleh uručio je danas 55 novih naslova, knjiga u CD formatu za Odjeljenje za slijepa i slabovidna lica Gradske biblioteke Zenica, čime je fond tog odjeljenja zeničke biblioteke narastao na oko 600 naslova.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, napomenuo je Pleh, jedinstvena je institucija koja osigurava “građu za slijepa lica” i za oko 1.440 korisnika iz cijelog svijeta.

-Ovom odjeljenju donosimo 55 najnovijih naslova- od obavezne lektire za osnovno i srednje obrazovanje, stručne literature, domaće i svjetske književnosti, beletristike…Znači, sve ono što je aktuelno za, nazovimo, lica normalnog vida mi prilagodimo i licima oštećenog vida – kazao je Pleh.

Najnoviji trend je, naglašava, snimanje knjiga na CD disku u Daisy format pa je knjigu moguće čitati od “određene stranice, poglavlja ili rečenice”.

– Jako je bitna za učenike i student, koji hoće da nauče jednu određenu lekciju, jer se navigacijom, uvijek, mogu vratiti na to poglavlje. Svi studenti, koji bilo gdje studiraju, koriste naše usluge. Po našoj bazi podataka, trenutno imamo 96 studenata na svim fakultetima, koji koriste naše usluge. Svi koji žele koristiti naše usluge mi im to i omogućavamo, a moram naglasiti da smo mi jedina biblioteka koja nema niti članarinu niti zakasninu. Sve naše usluge, glede korištenja bibliotekačke građe, ovih korisnika su bez ikakve naknade – ističe Pleh.

Po statističkim podacima, napominje Pleh, u BiH ima oko 5.000 slijepih lica, od čega ih je oko 3.500 u Federaciji BiH a 1.500 u entitetu Republika Srpska.

Novih 55 naslova, napominje Midhat Kasap, predstavlja veliki doprinos za Odjeljenje za slijepa i slabovidna lica Gradske biblioteke Zenica.

-Ovo je, otprilike, 10 posto onog što do sada imamo u našoj biblioteci za ovu kategoriju korisnika usluga. Koristim priliku da zahvalim našim dragim prijateljima što nisu zaboravili ovu biblioteku – kazao je Kasap.

On je napomenuo kako su borci, žrtve rata, “ljudi koji su u ratu ostali bez jednog ili oba oko” najredovniji korisnici usluga tog odjela zeničke biblioteke. Članarina za članove svih udruženja iz Zenice i Zeničko-dobiojskog kantona, napominje Kasap, također je besplatna, a korisnicima su dostupni sadržaji u svim formatima u kojima su objavljivana djela za slijepa i slabovidna lica.