Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

festival scenskih umjetnosti

“Bihaćko ljeto” počinje premijerom predstave “Pedagogija otpora Branka Ćopića”

bihacko ljeto (1)

Dobro poznati autor i redatelj Zlatko Paković govorio je o samoj tematici predstave

Ovogodišnji 24. festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto” počinje u petak, 24. juna, premijernom izvedbom predstave “Pedagogija otpora Branka Ćopića”. Radi se o prvoj pozorišnoj predstavi produciranoj na području Unsko-sanskog kantona, odnosno pod okriljem platforme “Pozorišna scena Krajine”.

-Predstava je u protekla dva mjeseca producirana u Bihaću, u koprodukciji s Kulturnim centrom Bihać, Narodnim pozorištem Tuzla i Kulturnim centrom Novi Pazar. Ovo je inače prva predstava koja je u potpunosti producirana i proizvedena na području Unsko-sanskog kantona, u posljednjih 30 godina. To je ujedno i prva predstava Pozorišne scene Krajine, što je u suštini platforma koju su zajednički osnovali udruženja iz Cazina i Bihaća – kazao je producent Ramiz Huremagić.

Dobro poznati autor i redatelj Zlatko Paković govorio je o samoj tematici predstave.

-Predstava se prije svega bazira na umjetnosti i vještini glume, lišena svega suvišnog, kako bi ta tema otpora došla do najdubljeg svog izraza. U tom smislu i saglasju sa pedagogijom otpora jeste i poetika same predstave. Ističemo najljudskiju potrebu čovjeka da kaže da – kad treba, odnosno ne – kad nešto nije istinito. Ovo je predstava o našoj savremenosti, a Branko Ćopić se ukazao kao čovjek koji nam se obraća iz budućnosti, čak bih rekao naše nedogledne budućnosti. Zaista se nadam da ćete uživati u sutrašnjoj premijeri” – riječi su autora i redatelja Zlatka Pakovića.

Predstava igra sutra od 21 sat u dvorani Kulturnog centra u Bihaću, dok je reprizno izdanje u nedjelju. Zvanično festivalsko otvorenje je 25. juna, uobičajenom plesnom povorkom kroz grad i muzičkim koncertom benda Letu štuke.