Kultura

po motivima bajke H. K. Andersena

Bitef Dance Company na Balet Festu s predstavom “Carevo novo odelo”

23/09/2019

Muziku za predstavu uradila je Aleksandra Đokić, a koreografiju Dejana Volarev

Predstavom za djecu i mlade “Carevo novo odelo” za koju je tekst i režiju po motivima bajke H. K. Andersena uradila Jelena Kajgo, danas će se u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Balet Festa predstaviti Bitef Dance Company iz Srbije.

Muziku za predstavu uradila je Aleksandra Đokić, a koreografiju Dejana Volarev.

Direktorica Balet Festa Edina Papo rekla je da je riječ o predstavi koja na zanimnjiv način približava baletnu umjetnost najmlađima i priča priču o današnjem svijetu u kojem živimo.

Jelena Kajgo navodi da u okviru Bitef Dance Company koja ove godine obilježava deset godina, pet godina postoji i scena za mladu publiku.

Za predstavu “Carevo novo odelo” Kajgo je navela da je to edukativna, savremena predstava s porukom.

U tom smislu ocijenila je da je “Carevo novo odelo” sjajna predstava da se djeci približi istina o postojanju jednog strašnog podaništva, ulizištva, egocentrizma koje vlada u savremenom društvu.

U predstavi nastupaju članovi Mlade Bitef Dance kompanije, koju čine učenici trećeg i četvrtog razreda Odsjeka za savremenu igru Baletske škole “Lujo Davičo”, te mladi glumac Slaven Došlo u ulozi cara.

Iako je bilo predviđeno da predstava bude odigrana danas u dva termina, iz tehničkih razloga izvedba će biti samo u 13.00 sati.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.