Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muzej starina

“Blagajska sehara” svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini

blagajska sehara (1)

Kako kaže Haso Šarić, “Blagajsku seharu” napravio je iz ljubavi, za svoju dušu, kako bi pomogao očuvati tradiciju života u ovim krajevima

U porodičnoj kući Hase Šarića u Blagaju otvoren je neobičan muzej starina nazvan “Blagajska sehara”.

Riječ je o životnom projektu čovjeka koji je desetljećima sakupljao autohtone predmete iz davnina koje svjedoče o tradicionalnom životu u Hercegovini.

Kako kaže Haso Šarić, “Blagajsku seharu” napravio je iz ljubavi, za svoju dušu, kako bi pomogao očuvati tradiciju života u ovim krajevima. Osim što je sačuvao dosta starina od roditelja, puno je putovao i sakupljao stare predmete gdje god bi ih našao.

“Cilj je sačuvati starine s ovih podneblja. Sačuvati jedno svjedočanstvo o načinu života u Blagaju i Hercegovini. Puno sam putovao kroz svoj posao. Pet puta sam obišao Evropu i shvatio sam da nigdje nema takve ljepote kao u našem kraju”, kaže Šarić.

U “Blagajskoj sehari” ima svačeg. Goste na ulazu dočekaju tradicionalne sećije. Pored starinskog šporeta zvanog “fijaker” stoji dagara za kafu, u kojoj se pomoću žara kafa u džezvama čuvala toplom.

Tu je i starinsko “burilo” – bure kojim se nosila voda za domaćinstvo na magarcima, muntahte, starinski ormari, tradicionalna odjeća i oprema poput ponjava, čobanskog bičalja, gunja za pokrivanje, opanaka, preslica, kudelja i češlja za vunu. Između ostalog, tu su stapka za puter, stara šivaća mašina, đerđef za vezenje goblena, te funkcionalan stan za tkanje ćilima.

“Tu su se pravili ćilimi. To su radile naše majke i nene. Koga zanima, možemo mu pokazati kako se to radi. Sve što je u muzeju, to je ručni rad – sve su to tradicionalno pravili majstori i domaćice”, govori Hasina žena Sabiha Šarić.

“Blagajska sehara” nalazi se preko puta pravoslavne crkve u Blagaju.

Ulaz je besplatan, a gosti mogu popiti domaću kafu napravljenu po tradicionalnoj recepturi, te probati domaći sok od cvijeta kadulje i čuveni hercegovački kolač – smokvaru.