Kultura

Hazim Begagić

BNP sprema “Othello” na bosanskom i makedonskom jeziku

15/07/2019

Trebamo pokazati da smo najstarija javna ustanova kulture u Zenici, ali i centralnoj Bosni - istakao je Begagić

Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP), koje je prošle, 69. umjetničke sezone realiziralo ukupno 210 raznih sadržaja, iza sebe ima jednu prosječnu sezonu – ocijenio je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

Prošlu sezonu, koju su otvorili premijerom predstave “Bure baruta”, realizirali su šest premijernih pozorišnih predstava, od kojih po tri za odrasle te na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni, a osvojili su i ukupno 11 nagrada na domaćim i starnim festivalima. Dvije nagrade osvojili su i za predstave Dječije, omladinske i lutkarske scene.

– To je bila, u neku ruku, naša strateška odluka. Pred nama je 70., jubilarna sezona koju želimo obilježiti na dostojanstven način. Trebamo pokazati da smo najstarija javna ustanova kulture u Zenici, ali i centralnoj Bosni – istakao je Begagić, koji je dodao kako relativno mogu biti zadovoljni sezonom na izmaku, u kojoj su imali oko 150 repriznih predstava za zeničku publiku.

– Istovremeno, realizirali smo i dio naše misije koji se odnosi na prezentaciju naših projekata u zemlji i inozemstvu. Naše smo projekte prikazivali i na međunarodnim učešćima, jer smo gostovali u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, zemljama regiona gdje smo, praktično, redovni gosti. Proširili smo listu zemalja pa smo gostovali u Holandiji, Švicarskoj i Austriji – napomenuo je Begagić.

Dodao je kako se nadaju da će lista evropskih festivala rasti, jer je to značajno i za BNP i općenito za bh. kulturu.

– Sedamdeseta sezona je ispred nas, a 25. februara 2020. godine ova će kuća i zvanično proslaviti svoj 70. rođendan. Pripremamo se za tu sezonu sa pet projekata, koji su u pripremi i koji premijerno trebaju biti prikazani u prvom dijelu sezone. Da izdvojim „Othello“ Williama Shakespeara, koji se radi u kooprodukciji sa Sjevernom Makedonijom. Zanimljivo je da ćemo prvi put jedan takav, čuveni Shakespeareov tekst imati priliku gledati dvojezično – na bosanskom i makedonskom jeziku – istakao je Begagić.

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović najavio je kako će novu sezonu otvoriti predstavom „Pinokijeve avanture“, u režiji bugarskih redatelja Darka Kovačovskog i Nadje Vasileve, koja je predviđena za 21. septembar.

Velika scena 70. sezonu otvorit će nešto ranije, također u septembru, predstavom redateljice Fakete Salihbegović- Avdagić i po tekstu „Čoek na dvije noge“ zeničkog autora Nedžiba Smajlovića.

Begagić je istakao da su, zvanično od danas svi uposlenici BNP-a na kolektivnom godišnjem odmoru, a da su se oprostili od Ištvana Gabora i Mugdima Avdagića, koji su stekli uvjete za mirovinu. Oni će nastaviti igrati u predstavama u kojima su bili angažirani, a vjerovatno će, najavio je Begagić, biti angažirani i nastupati i u nekim novim projektima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.