Zenica

BNP u četvrtak i petak premijerno izvodi predstavu “Ugasimo svjetlo”

l_c9b0961af03d10060956508e97f03384

Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica pokazuje da je, možda, pozorišni lider u Bosni i Hercegovini sa izborom tematika i hrabrošću da o nekim stvarima progovori na sceni, potpuno otvoreno za sve – kazala je redateljica Lajla Kaikčija na današnjoj press-konferenciji povodom najave premijerne izvedbe u toj pozorišnoj kući predstave “Ugasimo svjetlo”.

Predstava je, podsjetila je, nastala prema tekstu bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić iz Sarajeva, a na sceni će, tokom njenog 80-minutnog trajanja, biti samo dvije zeničke glumice – Faketa Salihbegović-Avdagić i Sabina Kulenović.

– Rijetka je prilika, inače, da imamo tekstove sa samo ženskim likovima. Posebno za neku zreliju dob i ovo je bila izvrsna prilika za dvije naše sjajne glumice, Faketu i Sabinu. Mislim da su je one potpuno i iskoristile. To je neki kuriozitet koji se ne dešava često, jer možda ne znate ali jako malo ima kvalitetnih ženskih likova u dramskoj književnosti. Obično, ako i postoje, namijenjene su za mlađe generacije – istakla je Kaikčija te podvukla da su obje glumice iskazale nešto novo i puni raskoš svog talenta.

Glumica Salihbegović-Avdagić kazala je da su tokom rada na predstavi uživali te imali priliku da istražuju pa je uvjerena da i publika, koja dođe da pogleda predstavu, “neće ostati uskraćena za istinski pozorišni doživljaj”.

– Nadam se da ćete i vi prepoznati naše srce koje smo ostavili u ovom poslu. To više nije bio posao, to je na neki način bila misija. Naša misija jeste da progovaramo o stvarima u društvu o kojima se taji, o kojima se šuti; neke stvari koje se tiču, intimno, svakog od nas. A, evo, ja sam imala baš tu priliku i zahvalna sam što smo uspjeli posao privesti kraju – kazala je Salihbegović-Avdagić.

Kulenović je istakla kako glumački poziv ima prednost i stoga što glumci imaju priliku da razgovaraju, a u BNP-u se upravo razgovara te “ljudi čuju jedni druge”.

– Da je sreća da se svi međusobno slušamo i da razgovaramo, mislim da bi ovaj svijet bio bolji. Mislim da samo žene, ja se izvinjavam muškarcima, imaju taj senzibilitet da idu naprijed; da imaju hrabrost da prozbore o nečemu što postoji “od kad je svijeta i vijeka”. Dakle, da se upozori na nešto, da su ljudi- ljudi. Da posmatramo ljude sa pozicije čovjek, jednako, čovjek! To je, onako, opšta stvar. Ali mislim da je svaki put potrebno upozoravati. Da ne zaboravimo da smo predstavnici svoje vrste, a osnovna nam je misija biti čovjek. Dakle mi u predstavi razgovaramo o čovjeku i o tome koliko uopšte, umijemo i znamo da razgovaramo – podvukla je Kulenović.

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović napomenuo je kako autorica Kalamujić, u svojim književnim djelima, uvijek obrađuje aktuelne teme, a na čijem je tragu i zadnjih 10-15 godina repertoar BNP-a.

– A to je da se piše o svemu što nas se tiče, a o čemu se, zapravo, jako malo razgovara ili jako malo predstava pravi – dodao je Mijatović.

Kalamujić je istakla da je tekst na osnovu kojeg je nastala ova predstava pisan tokom pandemije koronavirusa, a podsjetila je kako je već imala i “svoje scensko čitanje na Festivalu bosanskohercegovačke drame”, koje organizira upravo BNP. Bilo je to 2020. godine, ali tada je cijeli Festival pa i taj dramski tekst bio izveden online. Publika će, sada, imati priliku da i na sceni pogleda predstavu na osnovu njenog teksta, zbog čega je, dodala je, posebno “sretna i zadovoljna”.

Premijerno izvođenje bit će upriličeno u četvrtak i petak, 20. i 21. januara, sa početkom u 19.30 sati, na Velikoj sceni BNP-a. Bit će to ukupno 748. premijera predstave, u 72. pozorišne sezone BNP-a, kojoj će zbog epidemioloških mjera moći prisustvovati najviše 75 gledalaca.