Kultura

Zenica

BNP zadovoljan 2018. te najavljuje još bolju 2019. godinu

27/12/2018

Za nepuna dva mjeseca, 25. februara, obilježit ćemo naš 69. rođendan

Šest premijera, 11 nagrada, šest učešća na inostranim i 11 na domaćim festivalima, zatim 15 gostovanja u bh. pozorišnim kućama i tri u inostranim, učinak je u brojkama Bosanskog narodnog pozorišta u 2018. godini, čime su u toj kući izuzetno zadovoljni.

– Jedan značajan jubilej desio se ove godine – 7. maja, premijernom izvedbom predstave „Ravna ploča“, obilježili smo tačno 40 godina od useljenja u novi objekat BNP-a Zenica, koji se desio istog tog datuma 1978. godine – kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

On je podvukao kako je naredna umjetnička sezona, 2019./2020., i jubilarna, 70. sezona BNP-a, za što se već počinju pripremati.

– Za nepuna dva mjeseca, 25. februara, obilježit ćemo naš 69. rođendan. Vrlo ozbiljno ulazimo u projekat obilježavanja 70. sezone i već sada možemo najaviti učešća nekih najrelevantnijih reditelja iz BiH i zemalja regiona pa čak i šire – najavljuje Begagić.

On podvlači kako sve te brojke govori o liderskoj poziciji BNP-a uopće na polju kulture u ZDK-u i području Srednje Bosne, ali i da su jedna od vodećih teatarskih kuća u BiH, a u programskom smislu vjerovatno jedna od najvitalnijih umjetničkih organizacija u BiH.

Godišnje realiziraju više od 300 različitih programa, od kojih većina u zgradi BNP-a, od kojih i više od 100 koncerata, promocija te drugih sadržaja koji nisu vezani za baznu djelatnost BNP-a.

– Broj premijera će zasigurno narasti u 2019. godini, s obzirom na to da imamo neke ambicioznije programske planove. U godini iza nas možemo biti ponosni na naše predstave – ističe direktor Begagić, koji je posebno izdvojio premijeru predstave „Romeo i Julija“ sa više od 40 učesnika, zatim “Ravna ploča”, koja je ubjedljivo donijela najviše nagrada BNP-u te međunarodnu kooprodukciju s makedonskim pozorištima, predstavu “Bure baruta”, s kojom su i otvorili tekuću, 69. umjetničku sezonu.

Naredne godine ih očekuju dvije izvedbe u Beču, jer su potpisali zvaničan sporazum sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom pa će naredna godina, ističe direktor Begagić, biti i godina BNP-a u Beču. Privode, kaže Begagić, i dogovore sa njemačkim partnerima iz Berlina, za gostovanje s dvije predstave u tom gradu, što bi mogla biti i dodatna međunarodna afirmacija BNP-a.

Tokom ove godine realizirali su i dva festivala – 17. festival BH drame te Internacionalni festival edukativnog teatra, u sklopu kojeg su imali i dvije smotre – dramskog stvaralaštva škola i vrtića iz Zeničko-dobojskog kantona te bh. dramskog stvaralaštva djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.