Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

BNP zadovoljan 2018. te najavljuje još bolju 2019. godinu

bnp zenica333

Za nepuna dva mjeseca, 25. februara, obilježit ćemo naš 69. rođendan

Šest premijera, 11 nagrada, šest učešća na inostranim i 11 na domaćim festivalima, zatim 15 gostovanja u bh. pozorišnim kućama i tri u inostranim, učinak je u brojkama Bosanskog narodnog pozorišta u 2018. godini, čime su u toj kući izuzetno zadovoljni.

– Jedan značajan jubilej desio se ove godine – 7. maja, premijernom izvedbom predstave „Ravna ploča“, obilježili smo tačno 40 godina od useljenja u novi objekat BNP-a Zenica, koji se desio istog tog datuma 1978. godine – kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

On je podvukao kako je naredna umjetnička sezona, 2019./2020., i jubilarna, 70. sezona BNP-a, za što se već počinju pripremati.

– Za nepuna dva mjeseca, 25. februara, obilježit ćemo naš 69. rođendan. Vrlo ozbiljno ulazimo u projekat obilježavanja 70. sezone i već sada možemo najaviti učešća nekih najrelevantnijih reditelja iz BiH i zemalja regiona pa čak i šire – najavljuje Begagić.

On podvlači kako sve te brojke govori o liderskoj poziciji BNP-a uopće na polju kulture u ZDK-u i području Srednje Bosne, ali i da su jedna od vodećih teatarskih kuća u BiH, a u programskom smislu vjerovatno jedna od najvitalnijih umjetničkih organizacija u BiH.

Godišnje realiziraju više od 300 različitih programa, od kojih većina u zgradi BNP-a, od kojih i više od 100 koncerata, promocija te drugih sadržaja koji nisu vezani za baznu djelatnost BNP-a.

– Broj premijera će zasigurno narasti u 2019. godini, s obzirom na to da imamo neke ambicioznije programske planove. U godini iza nas možemo biti ponosni na naše predstave – ističe direktor Begagić, koji je posebno izdvojio premijeru predstave „Romeo i Julija“ sa više od 40 učesnika, zatim “Ravna ploča”, koja je ubjedljivo donijela najviše nagrada BNP-u te međunarodnu kooprodukciju s makedonskim pozorištima, predstavu “Bure baruta”, s kojom su i otvorili tekuću, 69. umjetničku sezonu.

Naredne godine ih očekuju dvije izvedbe u Beču, jer su potpisali zvaničan sporazum sa Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom pa će naredna godina, ističe direktor Begagić, biti i godina BNP-a u Beču. Privode, kaže Begagić, i dogovore sa njemačkim partnerima iz Berlina, za gostovanje s dvije predstave u tom gradu, što bi mogla biti i dodatna međunarodna afirmacija BNP-a.

Tokom ove godine realizirali su i dva festivala – 17. festival BH drame te Internacionalni festival edukativnog teatra, u sklopu kojeg su imali i dvije smotre – dramskog stvaralaštva škola i vrtića iz Zeničko-dobojskog kantona te bh. dramskog stvaralaštva djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.