Sarajevo

Bogat opus bh. pjesnika Stojića predstavljen u knjizi “Muze i Erinije”

stojic fena (1)

Pred posjetiteljima promocije večeras je emitiran i tridesetominutni dokumentarni film o portretu Mile Stojića pod nazivom “Mile” režisera i scenarise Nedžada Begovića

Promocija knjige sabranih pjesama bosanskohercegovačkog pjesnika Mile Stojića pod nazivom “Muze i Erinije” upriličena je večeras u okviru Manifestacije Dani Kantona Sarajevo.

Knjiga donosi kompletan pjesnički opus poznatog i priznatog bosanskohercegovačkog pjesnika, kolumniste, prevoditelja nastao u razdoblju od 1977. do 2020. godine. Na 888 stranica cjelokupno stvaralaštvo koje je književnik Mustafa Zvizdić svojevremeno nazvao “melanholičnom muzičkom frazom” koju Stojić komponuje i svira gotovo pet decenija stvarajući djela istovremeno monumentalna i prisna.

Pred posjetiteljima promocije večeras je emitiran i tridesetominutni dokumentarni film o portretu Mile Stojića pod nazivom “Mile” režisera i scenarise Nedžada Begovića, rađen u produkciji dokumentarnog programa Federalne televizije.

Kako je istaknuto večeras Stojićev književni opus ima neprolaznu svježinu i trajnost, a objavljivanje sabranih pjesama – velike pjesmarice koju čini dvanaest pjesničkih zbirki – opisan je riječima sarajevskog hroničara i pjesnika Valerijana Žuje “nije svakidašnji događaj i zapravo predstavlja svečanost kulture, pa makar kultura bila pepeljuga našeg neveselog vremena”.

Stojić je večeras kazao da profil nekog pisca najviše zavisi o njegovoj lektiri i onome što je čitao u mladosti, ali ono što je već shvatio ranije da ne razumije koja je svrha poezije ako ona nema komunikaciju sa čitaocima.

– Ne mislim da poezija ima široku komunikaciju i ne treba da je ima, ali za užu, probranu publiku mislim da je poezija vrhunac čitanja čak više nego što je to jedan roman koji je potpuno drugi žanr. Zato sam gradio poetiku ne toliko svjesno nego više instinktivno prolazeći kroz labirinte knjiga koje sam čitao i danas čitam – kaže pjesnik Stojić.

Citirao je pjesnika Tina Ujevića koji je jedno kazao “ne pitajte me da li sam originalan jer sam toliko knjiga pročitao da više u njima moje, a šta je od nekoga drugoga”.

Kada je radio na ovoj knjizi, na koju se najviše i referirao, uvidio je da ona povezuje sve što je radio. Kaže da ima pjesnika koji cijeli život pišu o ženama, ružama, oblacima i ljubavi, ali on je stvarnost života prepustio pjesmama.

– Ratu, užasima i genocidu koje je naša zemlja preživjela, sve to je dio mojih pjesama iako sam bio svjestan rizika da to nekada može biti na oštirici noža i problematično, ali nisam mogao drugačija. Uvijek sam se sjećao Miloševih stihova: šta je poezija koja ne pokušava spasiti narode i ljude. Ne vjerujem da poezija može išta spasiti, ali barem može spasiti dušu onoga koji je piše – kaže Stojić.

Promotor knjige bio je pjesnik i kritičar Ahmed Burić koji je kazao da su i u drugim kulturama rijetki slučajevi knjiga u kojima je moguće pronaći 600 kartica pjesama te je ovo nesvakidašnja pojava i svjedok je da u BiH postoji ozbiljna kulturna činjenica bez obzira što kulturno pamćenje kaska i ne postoji valorizacija literarne scene kakvu zaslužujemo.

Knjiga nas vodi kroz 45-ogodišnje djelovanje Stojića i objedinjuje različite periode njegovog stvaralaštva te predstavlja svojevrstan dnevnik anticipirajući sve što se događalo od kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka do danas.

– Vidite korups koji je sastavljen od dva segmenta. Jedan je duboka uronjenost u zavičajne prizore. Stojić je porijeklom Hercegovac i iz tih krajolika crpi inspiraciju, ali s druge strane ima biografiju austro-ugarske jer je živio u Beču te se nabrala poetika koja korenspondira sa srednjom Evropom – kaže Burić.

Mile Stojić rođen je 1955. godine u Dragićinima. Filozofski fakultet završio u Sarajevu, gdje je uređivao brojne književne publikacije. Deset godina radio je kao lektor na Bečkom univerzitetu. Objavio je tridesetak knjiga poezije, proze i esejistike, koje su prevedene na deset jezika.

Izdavačka kuća Dobra knjiga iz Sarajeva objavila mu je 2015. godine izabrana djela u šest svezaka, a zagrebački nakladnik VBZ prošle godine objavio je njegov kompletan pjesnički opus pod naslovom Muze i Erinije.

Dobitnik je petnaestak domaćih i međunarodnih književnih priznanja, među ostalim i Brankove, Goranove i Ratkovićeve nagrade. Živi i djeluje u Sarajevu.