Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARAJEVO

Bogat program drugog dana 13. Međunarodnog simpozija ‘Muzika u društvu’

gazi husrev begova biblioteka (1)

U okviru simpozija održana je radionica priznatog muzikologa Benjamina Knysaka na Muzičkoj akademiji, o temi “Muzička štampa i muzikolog: Mogućnosti i studije slučaja”

U okviru 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” danas će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti upriličene dvije radne sjednice – “Etnomuzikološke studije o muzici u regiji” i “Historiografski pogledi na muziku u regiji”.

Na prvoj sejsiji će svoja istraživanja predstaviti Damir Imamović, Zorana Guja, Maja Radivojević, Zdravko Drenjančević, Ivana Paula Gortan-Carlin, a na drugoj će radove izložiti Tatjana Čunko, Lucija Konfic i Tatjana Mrđa.

U svečanoj sali Rektorata UNSA predavanje će održati Amra Bosnić, vanredna profesorica na UNSA – Muzičkoj akademiji, a tema njenog izlaganja je “Simfonizam u BiH između socijalističkog svjetonazora i subjektivnog pogleda na svijet”.

Također će UNSA ugostiti i dvije konferencijske radne sjednice: “Savremena pitanja muzičke edukacije” a druga će biti posvećena muzici u Sarajevu pod opsadom (1992-1995).

U okviru simpozija održana je radionica priznatog muzikologa Benjamina Knysaka na Muzičkoj akademiji, o temi “Muzička štampa i muzikolog: Mogućnosti i studije slučaja”.

Ovogodišnje izdanje Simpozija proteći će u slavljeničkoj atmosferi, u znaku obilježavanja 25 godina od osnivanja Muzikološkog društva, a o značaju ovog jubileja govorit će Mirza Dautbašić (prorektor za naučnoistraživački rad UNSA), kao i profesori i osnivači Muzičkog društva.

Sve aktivnosti planirane pod okriljem 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” , koji traje od 7. do 10. decembra 2022. godine, otvorene su za javnost, a konferencijske sjednice moći će se pratiti i online na YouTube kanalu MD FBiH, te putem Zoom platforme (Topic: 13th Musicological Symposium “Music in Society”; link: https://us02web.zoom.us/j/86474879374).

Zbornik sažetaka 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” dostupan je za računare, telefone i tablete na sljedećem linku na web stranicama Muzikološkog društva FBiH i Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije.