Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogat program Drugog Sarajevo Irish Festivala

sarajevo irish festival

Drugi Sarajevo Irish Festival, jedinstveni doživljaj Irske u Bosni i Hercegovini bit će održan u Sarajevu od 16. do 18. marta u Sarajevu. Posjetitelji će moći uživati u irskoj kulturi, kuhinji, muzici i filmu naroda koji je poznat po dobrom raspoloženju.

Festival počinje nagrađivanim dokumentarcem “Kraljica Irske” koji predstavlja nevjerovatnu ličnu priču Roryja O'Neila, poznatijeg kao Panti Bliss, ali i Irsku kao sve tolerantniju sredinu. Ovim povodom će Sarajevo posjetiti režiser Conor Horgan i producenti Katie Holly i Ailish Bracken, koji će održati radionicu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Sve će biti propraćeno gala događajem na Dan Sv. Patrika, čiji je domaćin irski ambasador Sean O'Regan, u Historijskom muzeju, koji će biti “ozelenjen” u čast Dana državnosti Irske.

U sklopu događaja bit će održana i regionalna premijera multimedijalnog performansa “Sklonište” hvaljene kompozitorke i režiserke Ailis Ni Riain, uz izvedbu harmonikaša Dermot Dunne, koji je upravo završio turneju u Velikoj Britaniji – sa vrhuncem u Parizu, gdje je nastupio pred punim auditorijem. Prikladno, ovaj audio vizuelni performans je inspirisan izložbom fotografija Jima Marshalla, još jednog sarajevskog, domaćeg Kelta, koja je dio stalne zbirke Muzeja Revolucije.

Festival će biti završen u kinu Meeting Point istinitom pričom – koja bi mogla biti bliska ljudima u BiH – o irskim mirovnim snagama koje je UN ostavio na milost i nemilost tokom opsade u Jadotvilleu. Predvođen komandantom Quinlanom, irski bataljon se hrabro borio protiv plaćenika i lokalnih gospodara rata u Katangi, odmetnutoj regiji novog, nezavisnog Konga 1961. godine. Veliku čast predstavlja i posjeta sina komandanta Quinlana, Leo, koji će održati prezentaciju o opsadi i patnjama sa kojima se njegov otac suočio u Jadotvilleu.

Drugi Sarajevo Irski Festival je organiziran zahvaljujući dobrovoljnom radu Fergal Joyce, Niamh Mercer, Nerme Sofić, Sarah Aherne i Amele O'Rielly, te sponzorstvom Culture Ireland, Ambasade Irske, Guinnessa i mnogih drugih, saopćili su organizatori.