Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival “Sarajevska zima 2018” pod motom “Drugo lice svijeta”

21209202_10155774633079073_1934511186_n

Turistička, kulturna i sportska priča Sarajeva, Međunarodni festival “Sarajevska zima”, koji će pod motom “Drugo lice svijeta” biti održan od 7. februara do 21. marta 2018. godine, sljedeće sedmice će objaviti konkurs za učešće “Baština i budućnost BiH i Evrope” namijenjen svim generacija, kazao je direktor Festivala Ibrahim Spahić.

Također je najavio i raspisivanje još jednog međunarodnog konkursa o temi Festivala, a koji će biti predstavljen od 18. do 24. oktobra u Šangaju.

Naglasio da će Festival gledaocima ponuditi bogat program te dodao da je već pristiglo oko 110 prijava zainteresiranih umjetnika za učešće sa svih kontinenata svijeta.

Spahić je pojasnio da će se Festival sastojati od tri segmenta, a to je doček Kineske nove godine u januaru, zatim saradnja s baltičkim zemljama te Euro-mediteranski program.

– Evropa će sljedeću godinu posvetiti upravo baštini, a mi ćemo otvoriti put između našeg povijesnog iskustva i mogućnostima da umjetničko stvaralaštvo tretiramo kao vlastitu baštinu za buduće generacije – poručio je Spahić.

Također, Spahić je danas u Galeriji IPC-a predstavio i plakat Sarajevske zime autorice Mile Melank, zatim video-spot autora Kaia Melanka te kompoziciju Festivala koju potpisuje Eric Breton.

Izložba iz ciklusa Evropska baština pod nazivom “Stari/novi zanati i trgovina u životu gradskih porodica” otvorena je danas povodom najave Festivala, a posjetioci u Galeriji IPC-a mogu pogledati brojne ćilime, predmete od metala te odjeću koju je zanatlija Ismet Huseinović skupljao cijelog života.