od 7. februara do 21. marta

Bogat program Festivala “Sarajevska zima 2020”, na otvaranju 67 umjetnika iz 67 zemalja

sarajevska zima – spahic

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić je na tradicionalnoj konferenciji za medije danas predstavio program festivala, koji će biti održan od 7. februara do 21. marta 2020. godine, pod motom ‘Time for you: Pic Up Art’

Vrlo bogat kulturni, umjetnički i zabavni program obilježit će Festival Sarajevska zima 2020, koji će biti održan od 7. februara do 21. marta 2020. godine, pod motom ‘Time for you: Pic Up Art’, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić je na tradicionalnoj konferenciji za medije danas predstavio program festivala, a koji će zvanično biti najavljen izložbom plakata sarajevskog dizajnera Branka Bačanovića, 24. januara, u povodu 40 godina njegovog rada. Bačanović je i autor plakata SWF-a iz 1984. godine.

Predstavljen je i plakat ovogodišnjeg festivala autorice Mile Melank, a muziku za otvaranje SWF 2020 komponovao je Eric Breton.

Nakon izložbe plakata Branka Bačanovića, posjetioci će imati priliku pogledati film “Post historijski marš”, autora Brace Dimitrijevića, zatim izložbu i video performans “Moja zemlja: Snovi i naša stvarnost” u izvedbi umjetnika iz 25 zemalja svijeta.

Zvanično otvaranje SWF-a najavljeno je za 7. februar, a ceremonija će također obilovati bogatim programom, koji će biti okončan koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo, a povodom 250 godina rođenja Ludwiga van Beethovena.

Na festival je apliciralo 450 projekata, a izabrana su 123 projekta i pozvani su umjetnici iz više od 60 zemalja.

“Samo na ceremoniji otvaranja imat ćemo 67 umjetnika iz 67 zemalja. Festival ostaje festival dijaloga i susreta umjetnika. Program festivala će biti izveden na tačno 39 lokacija”, rekao je Spahić.

Umjetnici iz različitih dijelova svijeta će u okviru festivala predstaviti sa svojim performansima iz oblasti muzike, opere, baleta, drame, savremenog plesa, cirkusa, uličnih performansa, književnosti, arhitekture, vizuelne umjetnosti, filma.
Festival od 2020. godine dodjeljuje i specijalne nagrade i to za vrhunska ostvarenja u oblasti književnosti pod imenom “Nagrada Nikola Kovač”, iz oblasti pozorišnih umjetnosti pod imenom “Nagrada Tvrtko Kulenović”, muzike pod imenom “Nagrada Oskar Danon”, vizuelnih umjetnosti pod imenom “Nagrada Azra Begić” i arhitekture pod imenom “Ivan Štraus”. Posebno priznanje bit će dodijeljeno i za najbolje medijsko praćenje programa SWF-a pod imenom “Nagrada Čedo Kisić”. Nagrade nose imena ličnosti koje su dale izuzetan doprinos povijesti umjetnoti BiH i međunarodnog ugleda Festivala Sarajevska zima.