Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Bogat program Međunarodnog festivala književnosti “Bookstan”

bookstan2

U 18:45 planirano je predstavljanje knjige „Najljepši od svih svjetova“ Almira Imširevića

Na Međunarodnom festivalu književnosti “Bookstan” u kinu Meeting Point u četvrtak s početkom u 12 sati održat će se promocija knjige „Itake“ autora Benjamina Bajramovića.

„Itake“ su prvijenac ovog autora, koji će biti predstavljen u razgovoru s književnim teoretičarom Enverom Kazazom. Ivan Lovrenović posebno je istakao stil samog autora nazivajući ga vrsnim što je posebno vidljivo u „poetizaciji, vizualizaciji, kromatizaciji i dramatizaciji narativnog iskaza a unutarnja psihološka i etička napetost priče je tako zanimljiva da se roman Itake čita u dahu.“

Za 13:30 planirana je promocija romana „Izvedeni iz kičmi“ koju će predstaviti autorica Amila Kahrović Posavljak u razgovoru sa Damirom Ovčinom. Autoričin prethodni roman „Smrtova djeca“ izazvao je sjajne reakcije čitalačke publike.

U 15 sati počet će panel pod nazivom „Kritika – jučer danas sutra“ u kojem će učestvovati Vesna Milosavljević, Lujo Parežanin i Luka Ostojić. Događaj će moderirati Miljenka Buljević. Riječ je o predstavljanju publikacija nastalih u okviru projekta po kojem i sam događaj nosi ime. Pojmovnici donose razmatranja o specifičnosti kritike u pojedinim umjetničkim područjima, a svaki od njih na svoj način pita o mogućnostima i perspektivama kritike, okupljajući različite generacije, rukopise i pojedinačne vizure autorica i autora iz regije.

Za 17:15 planirano je predstavljanj knjige „Yugoslav“ mlade autorice Ane Vučković koja se već dva puta našla u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Razgovor će moderirati Vladimir Arsenić, suvlasnik izdavačke kuće Partizanska knjiga koja je ujedno i izdavač njenog posljednjeg romana.

U 18:45 planirano je predstavljanje knjige „Najljepši od svih svjetova“ Almira Imširevića u razgovoru s Đorđem Krajišnikom koji će također voditi i naredni događaj, predstavljanje knjige „Pas i kontrabas“ Saše Ilića, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade od 20:00.