Kultura

tradicija

Bogat program ovogodišnjih Napretkovih Božićnih dana

08/12/2021

U okviru Napretkovih Božićnih dana u petak, 17. decembra bit će otvorena i izložba Likovno Annale 2021 u Maloj galeriji Sv. Ante, na Bistriku. Radove će izložiti 42 autora

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i u ovoj je godini upriličilo tradicionalne Napretkove božićne dane koji su počeli u subotu, 27. novembra tradicionalnim 33. Memorijalom “Bjelašnica 2021.“, pohodom planinara na Bjelašnicu u spomen na tragičnu pogibiju sedam mladih planinara iz Beograda, Sarajeva i Zemuna 1962. godine.

Na Memorijalu je sudjelovalo 55 planinarki i planinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, saopćeno je iz HKD Napredak.

Napretkovi Božićni dani nastavljaju se predstavljanjem knjige “Bosna i Hercegovina naša domovina” autora Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak i PEU BiH, u četvrtak, 9. decembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Tradicionalni Napretkov božićni koncert biće upriličen 15. decembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na koncertu će nastupiti Sarajevska filharmonija, sopran hrvatska nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, te Robert Kolar, bariton i prvak Opere HNK I. pl. Zajc u Rijeci pod dirigentskom palicom Roberta Homena. Bit će izvedeno dvanaest numera među kojima su Moć sudbine (uvertira), Ave Maria, Joy to the world, White Christmas i brojne druge.

U okviru Napretkovih Božićnih dana u petak, 17. decembra bit će otvorena i izložba Likovno Annale 2021 u Maloj galeriji Sv. Ante, na Bistriku. Radove će izložiti 42 autora.

Manifestacija donosi i teniski turnir, kao i božićni nogometni turnir, te Napretkov božićni turnir u šahu, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.