Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hit predstave

Bogat program sljedećeg mjeseca u Narodnom pozorištu Mostar

marinkovic predstava3333

Narodno pozorište u Mostaru učestvuje na 9. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra 2018.

Nakon gostovanja u brojnim gradovima regije, glumac Dragan Marinković Maca izvest će svoju hit predstavu “Sunce tuđeg neba” i u Mostaru u petak, 2. novembra, s počekom u 20 sati u Narodnom pozorištu.

Ići ili ostati? – još uvijek je aktualno pitanje koje prožima vrijeme i prostor, a koje ovaj satirični komad obuhvaća kroz različita mjesta, vremena i uspon civilizacije s krajem XX stoljeća. Marinković tumači lik “višenacionalnog i multikulturalnog” junaka koji se kao takav našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. Konstantno uspoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom. Predstava sa vizuelnim efektima, legendarnom muzikom s EX YU prostora, plesom, koja non – stop korespondira sa stvarnošću. Riječ je o tragikomediji koja opisuje duh vremena koji je iza nas, ali nas i dalje pogađa na nivou posljedica prošlosti.

Autori teksta predstave “Sunce tuđeg neba” su Vesna Radusinović, Tarko Veličanski, Nebojša Vuković i Dragan Marinković, a koreografiju potpisuje Mirela Botić Jovanović.

U utorak, 6. novembra, u Studiju 64 s početkom u 20 sati, na repertoaru je “Lijevo desno glumac” program kao predstava, predavanje, team building, radionica sa Zijahom A. Sokolovićem. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, s nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu.

Muzičar Marko Govorčin, čiji repertoar obuhvaća 39 jezika, mostarskoj publici će koncertom, koji će biti održan u petak, 9. studenoga, na Velikoj sceni, s početkom u 20 sati predstaviti svoj novi CD “Jazzly”. Govorčin pjeva pop, soul, jazz i latin, zatim tradicionalne “world music” i pjesme s Balkana, kao i vlastite kompozicije. Gosti na koncertu će biti: Brano Likić, glazbenik i producent, Dijana Šoše, vokal, Elma Burnić, vokal (FilmMusicOrkestar) i Emir Hot, gitara (The Guitar Hero London UK).

Narodno pozorište u Mostaru učestvuje na 9. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra 2018. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine u subotu, 17. studenoga, a Narodno pozorište u Mostaru, ovaj datum će obilježiti nizom aktivnosti. U dnevnom terminu bit će upriličen “Dan otvorenih vrata” tj. edukativno – zabavni program za mlade o teatarskoj umjetnosti, radu u pozorištu i svim elementima predstave, od ideje do premijernog izvođenja djela.

Istog dana, u 20 sati na Velikoj sceni bit će izvedena predstava “Derviš i smrt”, u režiji Erola Kadića, nakon koje će posjetitelji imati mogućnost razgovarati s glavnim akterima o samoj predstavi.

U petak, 23. novembra, u 20 sati, na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar je komedija “Šta ćemo sad”, po tekstu Branka Đurića Đure, a u režiji Ahmeda Imamovića. Predstava govori o pozorištu u malom mjestu, u koje stiže slavni glumac. Priča u kojoj se autor teksta primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, a istovremeno prikazuje refleksiju stanja u pozorištima i općenito društvu u kojem živimo danas.

U predstavi igraju: Emir Spahić, Ajla Hamzić, Goran Lozo.

Posljednji petak u mjesecu novembru rezerviran je za predstavu “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, koja će se igrati na Velikoj sceni, s početkom u 20 sati. Predstava na zanimljiv i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva, a to su kladionice, kockanje i ovisnost o klađenju. To je predstava i o prijateljstvu, ljubavi i vjernosti. O tri prijatelja, kladioničara, koji od jednog rezultata očekuju rješenje svih svojih problema.

U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.