tuzla

Bogat program trećeg dana Festivala dječije umjetnosti FEDU

l_333b629326b172ed3e139047ecdd18bd

Književni karavan istaknutih dječijih pisaca u kojem se nalaze Šimo Ešić, Muhidin Šarić, Slavko Klisura, Lidija Sejdinović odlaze djeci u pohode, u Goražde i Kakanj, da ih raduju svojim pjesmama i pričama i da pronose dobar glas Fedu Festivala

Treći dan Festivala dječije umjetnosti (FEDU), kojeg organiziraju Udruženje Fani, 5. maj će biti obilježen posebnim programima, dvije predstave u takmičarskom program u Pozorištu mladih “Nerođena djevojka” koja dolazi iz Vranja i “Snjeguljica i čudno ogledalo” iz Tuzle.

Bogat program upotpunit će i izložba Marije Fekete-Sullivan “Šetaj i pričaj”, dječiji film “Čarobnjakov šešir”, radionica Suzane Dedić i Šejle Uzunović, mala lutkarska scena u Historijskom muzeju, predsta “Hasanaginica” školaraca Sedme osnovne škole iz Blažuja.

Književni karavan istaknutih dječijih pisaca u kojem se nalaze Šimo Ešić, Muhidin Šarić, Slavko Klisura, Lidija Sejdinović odlaze djeci u pohode, u Goražde i Kakanj, da ih raduju svojim pjesmama i pričama i da pronose dobar glas Fedu Festivala.

Festival dječije umjetnosti FEDU u Tuzli 5. maja bit će održan u Ateljeu Ismet Mujezinović i Međunarodnom interaktivnom centru Tuzla. Na programu je interaktivna radionica za djecu “Igramo priču Tetka žaba“. Moderator programa je književnica Jagoda Iličić.

O knjigama Vilenjakovo pero i Priče šest vilenjaka govore književnici Tanja Andrejevič – prošlogodišnja pobjednica na konkursu za najljepšu bajku, Mirsad Bećirbašić i Jagoda Iličić.

Između ostalog, od 3. do 7. maja u okviru Dana Kantona Sarajeva i Dana Općine Stari Grad održava se 8. Festival dječije umjetnosti na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (takmičarski pozorišni pregram), BKC ( radionice, naučni skup, muzička takmičenja, KIDS BAZAR, promocije, naučni skup), Cineplexx (dječiji filmovi), Biblioteka Dječija kuća Grbavica (okrugli sto na temu bajka), Srednja škola primijenjenih umjetnosti (izložba), CKM Općine Centar (dječije predstave) i Historijski muzej (radionice).

Festival se odvija i u Kaknju: KSC Kakanj (predstave) i Gradska biblioteka Kakanj (književni karavan), u Biblioteci u Brezi i u Goraždu (književni karavan), u Tešnju (predstave), te u Tuzli ( BKC Tuzla i MIOC – Međunarodni interaktivni otvoreni centar (književne, baletne i muzičke radionice). Cijeli program 8. FEDU je potpuno besplatan.

U toku Festivala djeca i roditelji besplatno mogu pogledati deset teatarskih predstava iz regije (najboljih po ocjeni selektora) i tri dječije predstave koje su produkt školskih dramskih sekcija iz FBiH, pet filmova koje je selektirala naša uvađena rediteljica Ines Tanović i koji će biti prikazivani u Cineplexxu, koncerte na otvaranju i zatvaranju FEDU, takmičenja za najboljeg gitaristu i najbolji vokal, muzičku promociju slikovnica, koncert talentiranih muzičara – malih svirača iz “Muzičkih nota”, Kids bazar u BKC-u, likovne radionice, izložbe, kao i druge kreativne programe profesionalnih umjetnika, saopćili su organizatori.