Kultura

Narodno pozorište mostar

Bogat repertoar u aprilu uz prikaz zanimljivih predstava iz ranijih sezona

01/04/2020

Narednog petka, 10.04. publici će biti dostupna predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ rađena po tekstu Derviša Sušića u režiji Šemsudina Gegića

Narodno pozorište u Mostaru (NPM) za travanj je pripremilo prikazivanje online predstava iz ranijih sezona, a prva na redu je “Kulin” Mirsada Sinanovića u režiji Erola Kadića, za koju će link za gledanje biti dostupan u petak, 3. aprila , od 20 sati.

Glumačku postavu čine Jasmin Krpo, Ermin Sijamija, Mirvad Kurić, Saša Oručević, Šerif Aljić, Goran Lozo, Emir Sejfić, Tina Čović, Amela Kreso, Bojan Beribaka, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Belma Čečo Bakrač i Rijad Ljutović. Predstava je premijerno izvedena 4. oktobra 2008. godine, priopćeno je iz Narodnog pozorišta u Mostaru.

Narednog petka, 10. aprila publici će biti dostupna predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” rađena po tekstu Derviša Sušića, a u režiji Šemsudina Gegića.

Predstava je premijerno odigrana 25. novembra 2013. godine, a radi se o umjetničkom dramskom tekstu baziranom na stvarnoj osobi. Tekst govori o mnoštvu, o državi, o domovini, o ljubavi, o sukobu, o mržnji …, a to je Hasan Kaimija.

Na rasporedu 17. travnja je predstava “Alfa Beta” E.A Whiteheada, u režiji Saše Oručevića. Predstava se bavi bračnim odnosima, odnosima u obitelji uopćeno propitujući instituciju braka s pozicije izbora ulaska ili ne u tu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi. Glumačku postavu čine Fatima Kazazić i Saša Oručević.

Posljednji petak, 24. aprila , publici će biti dostupna sjajna komedija “Hotel Plaza” Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka.

Radnja predstave je smještena u Hotelu Plaza u New Yorku, a govori o tri ljubavne priče i tri percepcije ljubavi. Predstava o ljubavi, snovima, braku, usamljenosti, otuđenosti, sreći, ostvarenim i neostvarenim željama, a sve to na duhovit i uzbudljiv način. U predstavi igraju Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Fatima Kazazić i Saša Oručević.

Iz Narodnog pozorišta podsjećaju, kako je 10. travnja bilo planirano svečano otvaranje ovogodišnjeg međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2020.” koji je zbog ranije proglašene pandemije i stanja nesreće na razini FBiH, odgođen.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave će biti podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.