Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bosanska bajka” četiri puta izvedena Narodnom pozorištu u Mostaru

Bosanska-bajka-Mostar (1)

Pozorišna predstava za djecu „Bosanska bajka“ koju je režirao Nedim Malkočević, a producirao Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, jučer i danas je izvedena četiri puta u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Nakon brojnih gradova širom Bosne i Hercegovine, mostarski mališani su imali priliku da se kroz pozorišnu umjetnost upoznaju sa vrijednostima i ljepotama njihove domovine. Prema reakcijama više stotina učenika i njihovih nastavnika, radi se o jednoj od najboljih dječijih predstava posljednjih nekoliko godina, koja na bajkovit i jedinstven način govori o jeziku, kulturi, historijskom naslijeđu i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Predstava je do sada izvođena u Tuzli, Banja Luci, Živinicama, Maglaju, Kotor Varošu, Janji, Osmacima, Zvorniku, Gračanici i Bratuncu, a u narednom periodu je planirano izvođenje i u drugim bh. gradovima.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna.

U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ.

U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić.

Scenografiju je radio Hari Ejubović, tekstove pjesama je pisao Samir Karić, koji je i izvršni producent predstave, muziku za pjesmu “Domovina” je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović, svjetlo majtor je Husein Ahmetašević, dok je ton majstor Ademir Omerćehajić. Producent je Edis Bajić, direktor JU BKC TK.