Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bosanska kraljica” zatvara humanitarnu akciju Teatra kabare Tuzla

bosanska-kraljica

Predstava “Bosanska kraljica” autorice Marice Petrović sutra će humanitarno biti izvedena na sceni Teatra kabare Tuzla.

Monodramu “Bosanska kraljica” režirao je Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje Ivana Milosavljević. Ovo je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora i plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih takmičarskih i revijalnih festivala.

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti.

Teatar kabare Tuzla je uspješno organizirao šest humanitarnih predstava za pomoć pri liječenju sedmomjesečnog dječaka Arslana Kulačića kojem je potrebno 133.000 eura za hemoterapije i nastavak liječenja u Turskoj. Dječaku je dijagnosticiran tumor na mozgu nakon rođenja. Operisan je na UKC-u Tuzla, ali se tumor vratio. Prikupljeni novac će biti uplaćen na račun Arslanovog oca, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.