Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARAJEVSKI DANI POEZIJE

Bosanski stećak kurdskom pjesniku Husseinu Habaschu

Stecak

Predsjednik Programskog savjeta “Sarajevskih dana poezije” Mile Stojić kazao je da je riječ o jednoj osebujnoj ličnosti

Sarajevski dani poezije bit će održani od 31. maja do 7. juna, a svečano otvaranje je sutra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Predsjednika Društva pisaca BiH Hadžema Hajdarevića raduje činjenica da se 61. Sarajevski dani poezije održavaju uživo nakon što su posljednje dvije godine zbog pandemije koronavirusa dešavali u online izdanjima.

– Nadam se da se vraćamo na stari kolosijek i da će Sarajevski dani poezije zadržati svoju književničku misiju. Sretni smo što smo u mogućnosti da dođu pjesnici, uglavnom iz regije, nešto manje iz svijeta, jer smo bilo reducirani finansijskim sredstvima, koja su svake godine sve manja i manja – kazao je Hajradević

Tako će pored književnih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, sudjelovati i autori iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Kosova, Njemačke te, putem internetskih platformi, iz još nekih zemalja Evrope i svijeta.

– Svjesni smo da se 61. Sarajevski dani poezije događaju u atmosferi i svjetske i, kontinuirane, bosanskohercegovačke krize. Itekako smo svjesni da Sarajevski dani poezije nikada neće biti održani u trusnijem društveno-političkom kontekstu kao što je to posljednih godina, ali, u isto vrijeme, ova jedinstvena, međunarodna pjesnička smotra ohrabruje nas u uvjerenju da je poezija najpouzdanija veza između onoga što uspijevamo prepoznati kao vječnost i i svakodnevne, vrlo slojevite drame pojedinca i društva u vremenu u kojemu živimo -istaknuo je Hajdarević.

Na Sarajevskim danima poezije između ostalih će učestvovati: Ahmed Burić, Fadila Nura Haver, Asmir Kujović, Mujo Musagić, Goran Samardžić, Goran Simić, Šejla Šehabović, Faruk Šehić, Željko Ivanković, Enver Kazaz, Senadin Musabegović, Andrej Nikolaidis, Edin Pobrić, Nadija Rebronja, Mile Stojić …

Bit će održan i program sjećanja na nedavno preminule bosanskohercegovačke pjesnike: Kemala Mahmutefendića, Josipa Ostija, Ljubicu Cicu Ostojić, Stevana Tontića, Anđelka Vuletića.

Jedan od programa bit će posvećem mlađoj bosanskohercegovačkoj poeziji. U sklopu ovog programa predstavit će se Adnan Bajrović, Merima Handanović, Ivona Jukić, Azemina Krehić, Amela Mustafić, Adnan Lugonić, Nikolina Todorović.

Dobitnik nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine Bosanski stećak za ovu godinu je kurdski pjesnik Hussein Habasch koji živi u egzilu u Njemačkoj.

Predsjednik Programskog savjeta “Sarajevskih dana poezije” Mile Stojić kazao je da je riječ o jednoj osebujnoj ličnosti.

– Njegova poezija na neki način nam je bliska, jer on piše o razaranju kurdske zemlje, teroru nad kurdskim narodom. Mi smo se odlučili za Habascha ove godine zato što se u Evropi dešava velika ratna drama za koju neki govore da je početak trećeg svjetskog rata, a niko više i ne misli na Bliski istok, njihovu dramu koja traje godinama. To je možda malo nepravedno. Zato smo odlučili dati nagradu jednom Kurdu, egzilantu, čovjeku iz porušene zemlje – rekao je Stojić.

On je kazao da je Hussein Habasch preveden na mnoge svjetske jezike, a iduće godine će i Društvo pisaca objaviti izbor njegovih stihova.

Podršku ovogodišnjim Danima poezije pružili su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Uprava Grada Sarajeva, općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.