Vjekovna praksa

“Branje trave ive na Ozrenu” upisano na listu UNESCO-a

iva

“Branje trave ive na Ozrenu” treći je elemenat iz Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Šef Ureda Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum potvrdio je za Fenu da je Komitet za nematerijalnu baštinu UNESCO-a odlučio danas “Branje trave ive na Ozrenu” upisati na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Kako je napomenuo, “Branje trave ive na Ozrenu” treći je elemenat iz Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, ranije su na tu listu upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

Čestitajući građanima BiH na ovoj odluci, kazao je da je ovo dokaz da BiH radi sve što je potrebno na implementaciji Konvencije iz 2003. godine o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

– Ono što je veoma važno je da će se sada jedan tako važan element nematerijalne kulturne baštine gledati u nekom drugom svjetlu i posvetit će se veća pažnja njegovoj zaštiti i promociji, naročito, ono što je najvažnije, prenošenje na buduće generacije – zaključio je Šešum.

Stanovništvo sela na Ozrenu kod Doboja zadržalo je mnogo duže, u odnosu na susjede, znatan broj tradicijskih elemenata u izvornoj formi, a među njima i određene oblike narodne medicine, a najpoznatiji oblik nematerijalnog naslijeđa u tom smislu je običaj branja trave ive.

Predsjednik Planinarskog ekološkog društva “Preslica” Doboj Nenad Stanišić ranije je Feni kazao da je vjekovna praksa branja trave ive isključivo na dan obilježavanja Usjekovanja glave sv. Jovana Krstitelja (11. septembar), kao i kontinuitet u vjerovanju o izuzetnoj ljekovitoj moći te trave ubrane na taj dan.

U prošlosti je taj običaj bio isključivo vezan za narodnu medicinu, ali danas je, osim primarne uloge “Branje trave ive na Ozrenu” i integracijski element lokalnog stanovništva i posredno čuvar ozrenske tradicionalne nošnje, pjesme i igre, te kohezivni faktor mnogih grupa jer znatan dio učesnika nije s Ozrena.

Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta. Vjerovanje je da je iva lijek za sve bolesti, otud i poslovica “trava iva od mrtva pravi živa”. Gdje god da se bere ta trava, barem trećinu vidljivih cvjetova treba ostaviti netaknute, jer osim što je ljekovita, korisna je i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na golom kamenjaru.

U BiH je malo staništa na kojim ta biljka raste, zbog čega Gostilj na planini Ozren važi za zanimljivo turističko mjesto, a u cilju očuvanja te tradicije predloženo je da se branje trave ive uvrsti kao nematerijalno dobro na listu UNESCO-a.

Članovi Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om podržali su 31. marta 2016. godine nominaciju elementa “Branje trave ive na Ozrenu” za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ovaj elemet već je odranije na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.