Sarajevo

Brojne i zanimljive teme u sklopu ovogodišnjeg History Festa

konacni logo HFS-2021

U okviru festivala bit će organizirano niz okruglih stolova i panel diskusija o političkim aferama koje su se tokom 1980-ih godina odvijale u BiH

Peti po redu History Fest, čija je osnovna tema “Pregovori, sporazumi i/ili rat: Dileme u jugoistočnoj Evropi 1941. i 1991. godine. Ideologije, konteksti, posljedice”, bit će održan u Sarajevu od 8. do 12. juna.

Iz Udruženja za modernu historiju (UMH), koje organizira festival, ističu da je cilj da se na festivalu otvore diskusije o tome zašto antiratne inicijative nisu uspjele 1941. i 1991. nego su se svijet 1941., a potom i Jugoslavija 1991., suočili s velikim i strašnim ratovima, te da se pokuša iznaći odgovor na pitanje:Da li nas povijesno iskustvo uči kako možemo izbjeći ranije počinjene greške?

Istovremeno, podsjećaju da se jugoistočna Evropa 1941. nalazila pred globalnim ratom, koji se već vodio u Evropi i jednom dijelu jugoistočne Evrope, te da su Grčka i Albanija već iskusile rat, a da se Jugoslavija nalazila na pragu rata i pred velikim izazovima.

U okviru festivala bit će organizirano niz okruglih stolova i panel diskusija o političkim aferama koje su se tokom 1980-ih godina odvijale u BiH, međurepubličkim odnosima u Jugoslaviji tokom 1980-ih godina, idejama o transformaciji Jugoslavije 1990-1992., historijskom revizionizmu u „Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995“, kao i predavanja i promocija knjiga.

Poseban dio festivala su doktorska radionica, posebne diskusija u kojoj mladi historičari govore o raspadu Jugoslavije te radionica za nastavnike i profesore historije o antiratnim pokretima početkom 1990-ih godina.

U ovogodišnjem History Festu su i rasprave koje su sastavni dio dva međunarodna projekta u okviru programa „Evropa za građanke i građane“ koje finansira Evropska komisija u okviru projekta „Different paths − shared values“ u sklopu čega će biti upriličena diskusija naslovljena “Evropske vrijednosti i Bosna i Hercegovina: Od ujedinjene Evrope, preko raspada Jugoslavije do pitanja „Gdje je Bosna i Hercegovina danas“?

Također, u okviru projekta “Histoire pour la Liberte” bit će organizirana konferencija naslovljena “Društvo i historiografija u jugoistočnoj Evropi − Od zajedničke prošlosti do podijeljene historije”.

History Fest se otvara 8. juna sarajevskoj Vijećnici, a naredni događaji će se organizirati u hotelima Holiday i Hills.

Osim naučnika iz Bosne i Hercegovine (Mirko Pejanović, Slavo Kukić, Miodrag Živanović, Asim Mujkić, Rusmir Mahmutćehajić, Adnan Jahić) u događajima će sudjelovati i brojni inozemni historičari (Dubravka Stojanović, Ivo Goldstein, Šerbo Rastoder, Sonja Biserko, Milivoj Bešlin, Tvrtko Jakovina, Hannes Grandits i brojni drugi), saopćeno je iz Udruženja za modernu historiju.