"Sarajevo evropski Jerusalem"

Brojni posjetitelji uživali u sefardskim romansama u Sarajevu

FNA_105125 (1)

Bila je ovo prilika da se spomenu pojedina jela iz bogate sefardske kuhinje, kao i batulin, sefardska kafa

S ciljem da se sačuva kultura i tradicija Jevreja u Sarajevu večeras je u Bosanskom kulturnom centru upriličena sefardska noć „Sarajevo evropski Jerusalem“.

– Ovo je trinaesti put da Udruženje „Hagada“ organizuje sefardsku noć tokom koje je ansambl „Corona“ izveo predivne romanse. Uvijek se za ovaj program tražila stolica više pa tako je bilo i ove večeri. Zato smo veoma ponosni – kazala je Feni članica Udruženja „Hagada“ Mirjam Tauber.

Bila je ovo prilika da se spomenu pojedina jela iz bogate sefardske kuhinje, kao i batulin, sefardska kafa.

– Posjetioci su također uživali u ovom napitku koji se pravi tako da se na jedno jaje dodaju dvije kašike šećera. To se dobro umuti, može se dodati i vanilin šećer. Zatim skuhate našu bosansku kafu u koju umjesto šećera kao šlag stavite ovo umućeno jaje. Tako napravljena kafa zove se batulin – objasnila je Tauber.

Postoji i priča, poznata do današnjih dana, kako su Jevreji Sefardi, zaljubivši se u Sarajevo, u kojem su pronašli svoj novi dom, prozvali ovaj grad “Mali Jerusalem”, ili na ladinu “Jerušalajim čika”. Danas, se sa ponosom kaže da je Sarajevo „evropski Jerusalem“.

Scenarista i voditelj sefardske noći „Sarajevo evropski Jerusalem“ bio je Eli Tauber, a organizovana je u okviru festivala Baščaršijske noći.