potencijali grada jajca

Brtan: Prioritet je završiti uređenje nacionalnog spomenika “Kraljev grob”

jajce

Direktor Agencije naveo je da je turistička ponuda Jajca tradicionalno obogaćena i Danima srednjovjekovlja, Međunarodnim skokovima s vodopada, manifestacijom Desant na Jajce i projekcijom najboljih filmova SFF-a, te drugim koncertima izvan tih festivala

Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca prošlu je godinu uspjela zaključiti s do sada najboljim rezultatima. Premašena je rekordna 2019. godina za više od 15 posto što je bilo iznad svih naših očekivanja – rekao je u razgovoru za Fenu direktor Agencije Anto Brtan.

Brtan je također naveo da svi partneri Agencije u Jajcu koji se bave turizmom, uključujući i privatne iznajmljivače smještaja, te ugostiteljstvom povezanim s time uspješno su zaključili prošlu godinu. Na takve rezultate, smatra on, svakako su utjecali brojne aktivnosti koje je Agencija u suradnji s partnerima iz privatnog sektora realizirala tijekom prošle godine.

Brtan je ovom prilikom izdvojio dva kulturna događaja, koji su obilježili početak prošle sezone. Prvi je koncert svjetski poznatog DJ-a Jamiea Jonesa, koji je Agencija u suradnji s pariškom agencijom Circle organizirala 30. maja na platou ispod vodopada. Među više od tisuću stranih posjetitelja u Jajce su stigle organizirane grupe iz Meksika, USA, Latvije, Irana i skoro svih europskih zemalja.

Mjesec dana kasnije, uz pomoć diskografskog producenta Leonarda Pavkovića, inače rođenog Jajčanina koji živi na relaciji New York – Toledo (Španjolska), u Jajcu je organiziran 1. MoonJune festival na kojem su nastupile neke od najvećih svjetskih zvijezda jazza i eklektrične glazbe. Ove godine festival će biti održan u Toledu, a narene godine na Baliju.

– Mislimo da su samo ova dva događaja promovirala Jajce u svijetu na najvišoj razini do sada i da ćemo tek u narednim godinama ostvarivati benefite od toga – istaknuo je Brtan.

Direktor Agencije naveo je da je turistička ponuda Jajca tradicionalno obogaćena i Danima srednjovjekovlja, Međunarodnim skokovima s vodopada, manifestacijom Desant na Jajce i projekcijom najboljih filmova SFF-a, te drugim koncertima izvan tih festivala.

Pored tradicionalnih manifestacija, Agencija će ove godine krajem juna po prvi put organizirati, također u suradnji s partnerima iz privatnog sektora, manifestaciju “Zabava u kraljevskom gradu” s koncertima Željka Bebeka i Doris Dragović. Osim bogatog kulturno-zabavnog programa pripremaju se i neki drugi projekti koji će povećati turističku ponudu Jajca.

– Ove godine nam je prioritet završiti uređenja nacionalnog spomenika “Kraljev grob” u Zastinju. Prije dvije godine započeti su radovi na ovom lokalitetu, provedena arheološka istraživanja i izrađen glavni projekat uređenja spomenika. Nadamo se kako bi uređenje moglo biti dovršeno do početka juna ove godine (na 550. obljetnicu smrti kralja Stjepana Tomaševića) kada bi se upriličilo svečano otvorenje -istaknuo je Brtan.

Navodi također da su započete pripreme za izgradnju visećeg mosta preko rijeke Vrbas, koji će povezati park Varošnice s parkom na desnoj strani Vrbasa na čijem je uređenju Agencija počela raditi prije dvije godine. Rekonstrukcija ovog mosta, koji je izgrađen početkom 50-tih godina prošloga stoljeća, ponovo će oživjeti park sa šetnicama koji je bio aktivan još u vrijeme austro-ugarske vlasti u Jajcu. U tijeku je izrada glavnog projekta, nakon čega će se pristupiti rekonstrukciji mosta.

– U tijeku je i izrada idejnog rješenja za izgradnju montažne čelične bine ispod vodopada u Jajcu. Posljednjih godina jajački je vodopad postao jedno od najreprezentativnijih mjesta za održavanje koncerata. Cilj ovog projekta je izgradnja montažne bine koja bi bila dovoljno daleko od vodopada, čime bi se izbjeglo preveliko smanjenje dotoka vode na vodopad i stvorio još ljepši ugođaj. Osim toga, oslobodio bi se cijeli prostor platoa ispod vodopada za publiku i povećao kapacitet koncerata za najmanje 1.000 osoba – podvukao je Brtan.

On je ustvrdio i da se radi na izradi projektne dokumentacije za izgradnju mosta preko kanala iznad mlinčića.

– Mlinčići su jedan od najposjećenijih nacionalnih spomenika u Jajcu. Međutim, trenutno osobe s invaliditetom, majke s malom djecom i starije osobe teško ili nikako ne mogu pristupiti ovom lokalitetu. Stoga smo prošle godine započeli suradnju s jednom talijanskom razvojnom agencijom koja će sufinancirati dio troškova oko izgradnje mosta i obnove nekoliko mlinčića – istaknuo je.

Agencija ove godine namjerava dovršiti i projekt uređenja podrumskih prostorija u zgradi Etno muzeja, te postavljanje arheološke postavke. Za izradu projekta uređenja muzejskog prostora angažiran je arhitekta Amar Zuka, koji je za uređenje muzeja Franjevačkog samostana u Jajcu primio više domaćih i međunarodnih priznanja.

– Utjecaj Agencije na turističku ponudu Jajca je evidentan, a najviše nas raduje kada građani prepoznaju naše napore i sve aktivnosti koje provodimo. Osim toga, određen broj lokalnih gospodarstvenika spreman je na dodatna ulaganja u turističke kapacitete, kao i građani koji sve više ulažu u privatni smještaj za iznajmljivanje, jer je svake godine sve veća potražnja za smještajem u Jajcu. Pojedini gospodarstvenici čak su se sami ponudili za sufinanciranje nekih naših projekata, kao što je montažna bina ispod vodopada, čime će nam dati još veći poticaj za buduće aktivnosti – istakuo je Brtan.

Kad je riječ o aktivnostima Agencije u vezi sa najavljenim aktivnostima na pripremi nominacije za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a, Agencija će svakako biti u to uključena jer je 2007. i osnovana upravo iz toga razloga.

– Nadamo se kako će općina Jajca započeti s aktivnostima na tom planu što prije kako bismo na vrijeme mogli angažirati stručni tim koji će biti potpora u pripremi nominacije – podvukao je direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan u razgovoru za Fenu.

On pojašnjava da još uvijek nije ništa konkretno dogovoreno u vezi s tim. Njegov je stav da bi ovaj put trebali nominirati samo pojedine spomenike za koje postoji veća šansa da budu upisani na Listu UNESCO-a.