Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktorica Pozorišnih igara u Jajcu

Brtan: Željeli smo da jubilej Igara obilježimo na poseban način

smiljana_brtan – fena

Za jubilarne Pozorišne igre nije bilo selekcije te one traju 11 dana i to od 25. augusta do 4. septembra, a predstavlja se 10 pozorišnih kuća

Ove godine Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu, jedan od najstarijih pozorišnih festivala u Bosni i Hercegovini, obilježava dvostruki jubilej – 50 godina od osnivanja festivala (1971.) te 40 izvedenih izdanja festivala, s obzirom na pauzu nastalu tokom i nakon rata.

Za jubilarne Pozorišne igre nije bilo selekcije te one traju 11 dana i to od 25. augusta do 4. septembra, a predstavlja se 10 pozorišnih kuća.

– Htjeli smo pružiti mogućnost pozorišnim/kazališnim kućama da same odaberu predstave koje one smatraju da su nabolje i da s njima dođu i da se predstave na Igrama – rekla je za Fenu direktorica Doma kulture i Pozorišnih igara Smiljka Brtan.

Govoreći o uspjehu organizacije jubilarnih Pozorišnih igara, direktorica Doma kulture Jajce koji je i organizator Igara, navela je da je Vijeće igara zauzelo stav da se jubilej treba obilježiti na poseban način.

– Smatrali smo značajnim da sva profesionalna pozorišta mogu doći u Jajce da se predstave sa najboljim predstavama. Za jubilej smo odlučili da izdamo Monografiju o 50 godina nastanka Kazališnih igara i 40 godina izvođenja samog festivala u Jajcu, koju je uredio Marko Misirača – navela je Brtan.

Ona je istakla da Pozorišne igre imaju potporu općine Jajce finansijsku i u organizacjskom smislu, te da finansijsku potporu imaju i od nadležnih ministarstva – Ministarstva kulture Srednjebosanskog kantona, Federalnog ministarstva kulture i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ovih dana Pozorišne igre, za koje se može reći da su uz sve teškoće uspješno realizovane, bliže se kraju.

Brtan se nada da će Pozorišne igre s obzirom na značaj i tradiciju nastaviti trajanje i u narednim godinama.

– Nadam se da svake godine Igre dižemo za jednu ljestvicu više u samoj kvaliteti. Isto tako se nadam da se vidimo ovdje i na 41. Pozorišnim /Kazališnim Igrama koje planiramo iduće godine raditi u šestom mjesecu, kako su bile i prije pandemije – podvukla je Brtan.

Nakon što su jubilarne Pozorišne/Kazališne igre održane bez selekcije te su se predstavila skoro sva pozorišta Bosne i Hercegovine, od iduće godine Igre se vraćaju na izbor selektora koji će odabrati sedam predstave za učešće na 41. Pozorišnim igrama.