Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nps

Brucknerova 3. simfonija nakon 30 godina na programu Sarajevske filharmonije

211025_Bruckner Koncert

“Nakon više od 30 godina, kada je bila izvedena njegova Četvrta “Romantična” simfonija, Bruckner je ponovo na programu našeg orkestra”

Sarajevska filharmonija koncertnu sezonu nastavlja sa novim izazovima. Prvi put u izvedbi ovog orkestra biće Brucknerova 3. simfonija u d-molu, često nazivana “Wagnerova simfonija“.

– Nakon više od 30 godina, kada je bila izvedena njegova Četvrta “Romantična” simfonija, Bruckner je ponovo na programu našeg orkestra. Ovaj put u premijernoj izvedbi 3. simfonija u d-molu, često nazivana Wagnerova simfonija i jedna od najrevidiranijih simfonija. Naime, postoji čak šest verzija, od kojih se danas većinom izvode tri. Na koncertu u petak, 29. oktobra 2021. godine sa početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevska filhamonija izvodi verziju iz 1889. godine – saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

Anton Bruckner je prvu verziju ove simfonije napisao 1873. godine. Prije nego što je završio posao, posjetio je Richarda Wagnera pokazujući mu svoju Drugu i Treću simfoniju i tražeći od njega da odabere onu koja mu se više sviđa. Na zadovoljstvo kompozitora, Wagner je odabrao Treću, a Bruckner je simfoniju posvetio ovom majstoru kojeg je izuzetno cijenio. U svojoj posveti Bruckner je Wagnera spomenuo kao “nedostižnog svjetski poznatog plemenitog majstora poezije i glazbe”. Na Antona Brucknera se i gledalo kao na slavnog sljedbenika Richarda Wagnera, što je on bez sumnje bio. Brucknerovo otkriće Wagnerove muzike svakako je kataliziralo njegov prelaz iz mirnog i blagog crkvenog muzičara u bombastičnog simfoničara.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodi dirigentica Tijana Vignjević. Rođena je u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi profesora Teodora Romanića. Postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja završila je na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi profesora Uroša Lajovica.

Rezervacija i prodaja ulaznica je moguća na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.