Samira Merdžanić

Bugojanka bila gostujuća dirigentica u Americi

SamiraMerdzanicGostovanjeSAD

Podsjeća da je Vokalni ansambl u Bugojnu, iza kojeg je više od dvadeset godina uspješnog djelovanja, uspostavio prije nekoliko godina odličnu saradnju s horskom asocijacijom Village Harmony

Dugogodišnji rukovodilac Vokalnog ansambla Bugojno Samira Merdžanić je, u svojstvu gostujuće dirigentice, boravila u višednevnoj posjeti gradu Jackson, u američkoj državi Missisipi.

-Tu se održavao tradicionalni, trodnevni horski festival “Treble Song”, tokom kojeg smo imali i po dvanaest sati aktivnih proba – kazala je.

Dodaje da je na pomenutom festivalu sudjelovalo 98 učenika uzrasta od 13 do 18 godina, iz dvadeset i osam škola.

-Na repertoaru smo imali šest pjesama, među kojima dvije iz Bosne i Hercegovine. Uvježbali su moj aranžman za pjesmu “Mene majka jednu ima”, i aranžman za pjesmu “Mujo kuje konja po mjesecu” Rešada Arnautovića – naglasila je.

Ističe da je, s velikim zadovoljstvom, radila sa studentima muzike koji su, sve što su naučili, imali priliku pokazati na nesvakidašnjem koncertu balkanske muzike, koji je prvi put održan u njihovoj školi.

– Zaista sam počastvovana pozivom koji sam dobila, jer sam bila jedna od prvih gostujućih dirigentica, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i Evrope, koji su podijelili svoju muziku i tradiciju s učenicima i studentima toga grada – naglasila je.

Podsjeća da je Vokalni ansambl u Bugojnu, iza kojeg je više od dvadeset godina uspješnog djelovanja, uspostavio prije nekoliko godina odličnu saradnju s horskom asocijacijom Village Harmony.

-Moje gostovanje u Americi je samo nastavak odlične saradnje s našim novim prijateljima koji, kao i mi, vole i žive muziku – zaključila je.