Knjiga.ba

“Bukača” autorice Martine Mlinarić najtraženiji naslovu mjesecu decembru

Bukaca

Knjiga.ba lista najtraženijih naslova u mjesecu decembru

Martina Mlinarević rođena je osamdesetih u Ljubuškom, istog datuma kad i Franjo Tuđman, u istom horoskopskom znaku kao Tito, Hitler, Lenjin i Sadam Husein. Pomalo zahvaljujući zvijezdama, a pomalo geografiji koja ju je učinila Hercegovkom, predeverala je rat, rak, razvod, raštiku i raznolike ljepše ili manje lijepe dogodovštine. Autorica knjiga: Neprocjenjivo, Ljetos i drugi ledovi, Huzur… Majka Une Sopta, petogodišnjeg bagera.

’’Ima li nešto teže od raka za preživjeti, pitaće se oni koji nisu preživjeli Bosnu i Hercegovinu. Martina Mlinarević, osim raka, preživjela je i smrti koje su se mogle desiti nakon rizičnih operativnih zahvata i tugu nakon niza preventivnih operacija do kojih je rak doveo. Preživjela je i zemlju u kojoj je rođena, a to je bilo teže od svih smrti koje su joj se kod uzglavlja smjestile.
„Bukača“ je do kosti iskren zapis o snazi ljubavi ali i ličnoj snazi Martine Mlinarević koja ne odustaje i kada najbliži iznevjere. Doći će ova knjiga do svih koji su voljeli Huzur, a ako ima onih koji za Martinu ne znaju, onda će i takve pronaći. Ipak, mnogo je važnije da stigne do djevojčica kojima je posvećena i da im bude nauk za budućnost, a valjda stigne i do onoga kojem je adresirana, jer imao ju je zašto roditi.’

Knjiga.ba lista najtraženijih naslova u mjesecu decembru izgleda ovako:

01. Bukača
02. Moji roditelji: Uvod
03. PTSP Spomenar
04. Herkul
05. Sretna žena
06. Koraci (Frenkie)
07. Gospa od Plive
08. Tamo neko leži
09. Kroz karavakat
10. Sovina školica – Životinje

Knjiga.ba preporučuje

Miljenko Jergović – Herkul
Godina je dvije hiljade dvadeset i neka, Hrvatska je i dalje članica Evropske unije, ali njena ekonomija je na koljenima, turizam se urušio zbog prekomjerne gradnje i epidemije trbušnog tifusa za koji su neprovjereno optuženi islamski teroristi. Jedina svijetla tačka i dalje je fudbalska reprezentacija koja žanje uspjeh za uspjehom.
General, veteran i heroj ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Anto Gavran, zvani Ćumur, u svojoj velelepnoj kući na jadranskoj obali, u mjestu Brižnik, daje intervju upravo na dan važne fudbalske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije. Istovremeno, nakon više od trideset godina izbjeglištva i upornog izbjegavanja povratka u Sarajevo, uspješni grafički dizajner i njegova supruga arhitekta odlučuju da svojim jaguarom prvi put dođu na odmor na jadransku obalu. Te večeri, na magistrali koja prolazi kroz Brižnik događa se nesreća, kojom započinje odvijanje jedne strašne, neželjene povijesti.

Džeraldina Ribić – Gospa od Plive
Vojvoda Hrvoje i vojvotkinja Jelena, oboje u grimiznim ogrtačima obrubljenim bijelim krznom na kojima su lijepim vezom bili izvezeni zlatni ljiljani, na svojim prekrasno nakićenim konjima, osmijehom su odvraćali pozdrave, mašući ljudima što su klicali sa svih strana. Oglasiše se i crkvena zvona, te se pomiješaše sa povicima svjetine. Odjekivalo je na sve strane, cijelo predgrađe zapalilo se od uzbuđenja. Strahovita buka razlijegala se i na onu stranu Vrbasa, prelazija je i preko bedema, pronoseći se iznad vodopada i nestajala negdje uz dolinu Plive…