Knjiga.ba

Bukača najtraženija knjiga u januaru

Bukaca

Bukača je do kosti iskren zapis o snazi ljubavi

Početak godine u našoj knjižari obilježila je Marina Mlinarević sa svojom novom knjigom, slikovitog naziva Bukača.

Bukača je do kosti iskren zapis o snazi ljubavi ali i ličnoj snazi Martine Mlinarević koja ne odustaje i kada najbliži iznevjere. Doći će ova knjiga do svih koji su voljeli Huzur, a ako ima onih koji za Martinu ne znaju, onda će i takve pronaći. Ipak, mnogo je važnije da stigne do djevojčica kojima je posvećena i da im bude nauk za budućnost, a valjda stigne i do onoga kojem je adresirana, jer imao ju je zašto roditi.

“Top-lista“ Knjiga.ba najtraženijih naslova za januar izgleda ovako:

01. Bukača
02. Moji roditelji: Uvod
03. Da vam Minka nešto kaže
04. PTSP Spomenar
05. Herkul
06. Sretna žena
07. Koraci (Frenkie)
08. Tamo neko leži
09. Sufara sa DVD-m
10. Dnevnik Ane Frank

Knjiga.ba preporučuje:

Miljenko Jergović – Herkul

Herkul Miljenka Jergovića ubojita je, opominjuća satira protiv svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma. Ovo je knjiga koja je i mračna i smešna, knjiga iz koje nam iskače nevoljna budućnost sveta. Herkul je kratak roman o opasnosti svakog fanatizma i laganog baratanja velikim rečima, opomena za nas ovdašnje. Roman nad kojim ćemo plakati, smejati se i užasavati, istovremeno.

Nura Bazdulj-Hubijar – Tamo neko leži

Mjesec je maj, 1997. godine i čovjek po imenu Isak Maestro pojavljuje se na recepciji staračkog doma u Travniku u želji da posjeti svoga oca, kojeg, kako kaže, nikada nije imao priliku upoznati, jer su ih kobne godine II svjetskog rata bacile na različite strane svijeta. Pred očima dežurnog doktora i medicinskog osoblja događa se prvi susret između oca i sina nakon više od pet decenija razdvojenosti, sve dok stari Daniel Maestro ne prekine ovu sentimentalnu atmosferu rečenicom koja će sve prisutne ostaviti u zaprepaštenju: čovjek koji mu je došao u posjetu nije i ne može biti njegov sin, zato što je njegov jedinac Isak poginuo u Izraelu 1970. godine.

Početak romana Tamo neko leži Nure Bazdulj-Hubijar obećava izrazito napetu i duboko emocionalnu priču o ljudima koje je historija primorala da žrtvuju veze sa svojim bližnjima i izgube sami sebe spašavajući se od smrti.

Sa takvim pitanjima stoje jedan drugome beskrajno blizu i istovremeno beskrajno daleko, Daniel Maestro, otac koji to nije bio, i Isak Maestro, sin koji to ne može biti, a jedino što djeluje nadrealnije od samog zapleta ove priče, jeste činjenica da je bazirana na stvarnim događajima.