Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BNP Zenica

“Bure baruta” na Tuzlanskim pozorišnim danima

01 (1)

„Bure baruta“ je predstava o nasilju, agoniji, izdaji, osveti, prijateljstvu, koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru

Predstava „Bure baruta“ prema tekstu Dejana Dukovskog, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra i Skoplje Film Studija, kojom je nakon premijerne izvedbe u septembru zvanično otvorena 69. umjetnička sezona zeničkog BNP-a, izvedena je u okviru Glavnog programa 42. internacionalnog teatarskom festivalu „MOT“ Skoplje 2018. i na gostovanju u Nacionalnom teatru Bitolj. Nakon repriznih izvedbi na matičnoj sceni, u srijedu, 21. novembra ova predstava će biti odigrana i u okviru Glavnog programa Tuzlanskih pozorišnih dana 2018. u Narodnom pozorištu Tuzla.

Ovogodišnji Tuzlanski pozorišni dani traju od 17. do 27. novembra i u okviru njih će biti izvedene predstave iz Tuzle, Vršca, Banje Luke, Zenice, Skoplja, Pečuha, Šabca, Osijeka, Vinkovaca i Sarajeva.

„Bure baruta“ je predstava o nasilju, agoniji, izdaji, osveti, prijateljstvu, koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru. Predstava nas, istovremeno, i opominje i podsjeća da nije važno ko je počeo, nego da nam je neophodan heroj koji će prekinuti spiralu nasilja u kojoj se nalazi većina današnjih modernih društava, osobito onih posttranzicijskih.

U predstavi igraju glumice i glumci BNP Zenica, uz mlade glumce i glumice iz Sarajeva i Tuzle. Dramaturginja je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je bila povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert, saradnik iz Belgije. U predstavi igraju: Saša Handžić, Muhamed Bahonjić, Dženana Džanić, Enes Salković, Miroljub Mijatović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Kemal Rizvanović, Aleksandar Mihajlovski, Adis Mehanović.

Ansambl predstave se u mjesecu decembru priprema za nove, dogovorene izvede na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni, kaže se u saopćenju za javnost BNP Zenica.