Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kreativna Evropa

Buybook objavljuje 10 knjiga koje simbolično predstavljaju 100 godina evropske književnosti

1

Sve knjige u sebi nose univerzalne teme poput tolerancije, solidarnosti i učenja o drugim kulturama

Izdavačka kuća Buybook će uz podršku programa Evropske unije Kreativna Evropa u 2021. i 2022. godini realizovati projekat pod nazivom „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“.

Globalna pandemija, finansijska kriza, kao i strašni učinci klimatskih promjena mijenjaju naše navike. Prisiljeni smo se neprestano preispitivati, a koji je bolji način za to od evropske književnosti. Naziv projekta koji ćemo u saradnji s programom Kreativna Evropa realizovati je „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga.“ Objavit ćemo 10 knjiga koje simbolično predstavljaju 100 godina evropske književnosti i događaje koji su oblikovali evropski identitet. Čitalačkoj publici u Bosni i Hercegovini i regionu, ali i u dijaspori, omogućit ćemo pristup važnim nagrađivanim djelima u prevodu deset vrhunskih prevodilaca iza kojih su godine, čak i decenije uspješnog prevođenja.

Referirat ćemo se na događaje koji su obilježili stoljeće: raspad Austro-Ugarske imperije, Prvi svjetski rat, buđenje i uspon fašizma, Drugi svjetski rat, koncentracioni logori i holokaust, uspostavljanje zajednice evropskih zemalja, Praško proljeće 1968. godine, pad Berlinskog zida, krah socijalističkih država – SSSR-a i Jugoslavije, globalizacija, migracije i klimatske promjene.

Sve knjige u sebi nose univerzalne teme poput tolerancije, solidarnosti i učenja o drugim kulturama. Pri odabiru naslova koje će čitaoci imati priliku čitati u 2021. i 2022. godini važno nam je bilo da će se upravo zahvaljujući ovom projektu prvi put moći čitati na bosanskom jeziku.

Prva knjiga koja će u okviru ovog projekta u toku ovog mjeseca biti objavljena je „Zemlja drugih“, jedne od najznačajnijih savremenih autorica, Lejle Slimani. Ona je prva Marokanka koja je osvojila najprestižniju francusku književnu nagradu Goncourt, novinarka je, zagovornica ženskih i ljudskih prava, te lična predstavnica za kulturu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. „Zemlja drugih“ prvi je dio trilogije zasnovane na porodičnoj historiji same autorice. Temelji se na priči njene bake i čitaocu omogućava da s humanošću i tačnošću doživi jedno vrijeme i one koji su ga iskusili – sve one rastrgane između duge tradicije i težnje za suvremenošću.

Sve knjige bit će objedinjene u posebnom odjeljku na Buybookovoj web stranici.