Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos pandemiji

Buybook u 2020. godini objavio više od pedeset naslova

Buybook u 2020

U čast prerano preminulog književnika i Buybookovog prijatelja Bekima Sejranovića objavili su reizdanja knjiga „Nigdje, niotkuda“ i „Ljepši kraj“

Uprkos pandemiji koja nas je zadesila početkom godine, izdavačka kuća Buybook je u 2020. godini objavila više od pedeset naslova. Posebno smo ponosni na naslove koji su osvojili neke od značajnih književnih nagrada. „Ministar“ Stefana Boškovića i „Uhvati zeca“ Lane Bastašić ovogodišnji su dobitnici Evropske nagrade za književnost. Benjamin Moser dobitnik je Pulitzerove nagrade u oblasti biografije za knjigu „Sontag: život i djelo“, a izdavačka kuća Buybook ovo kapitalno djelo u prevodu Senade Kreso objavila je povodom autorovog gostovanja na Međunarodnom festivalu književnosti Bookstan koncem oktobra. „Odlazak“ Andreja Nikolaidisa i „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića ušli su u uži izbor za nagradu Fric koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze. U širem izboru našla se i „Bukača“ Martine Mlinarević. Objavljena je i zbirka poezije „Papagaj sloboda“, mladog pjesnika Vernesa Subašića, dobitnika nagrade „Slovo Gorčina“ za najbolju neobjavljenu zbirku.

U prvoj polovini godine objavljeni su „Longplej“ pisca, kritičara i urednika Nenada Rizvanovća, „Zavjesa“, intimni roman Kadera Abdolaha, „Frankenštajn u Bagdadu“,roman jednog od najznačajnijih savremenih iračkih autora Ahmeda Sadavija, roman „Nažalosnost stvari“ Dimitrija Verhulsta, jednog od najznačajnijih flamanskih glasova današnjice, završnica trilogije „Vernon Trodon“, francuske autorice izuzetno zanimljive biografije, Virginie Despentes, roman „Sluškinjina priča“ koji, iako napisan osamdesetih godina prošlog stoljeća, još uvijek intrigira čitalačku publiku, „Snješko“, norveškog kralja trilera Jo Nesba, „Špijuni“ Luisa Fernanda Verissima. Objavljeno je i reizdanje prva tri nastavka serijala Harry Potter, kao i peti dio, „Harry Potter i Red feniksa“, prvi put na bosanskom jeziku.

Za najmlađe čitaoce objavili smo knjigu „Čudo“ autorice R. J. Palacio, prema kojoj je snimljen film sa Juliom Roberts i Owenom Wilsonom u glavnim ulogama, te knjigu „Djevojčica koja nije voljela svoje ime“ Elif Safak, nevjerovatnu pustolovinu koja čitaoce vodi kroz zemlju pustolovina i bajki.

Ističemo i tri zbirke poezije – „Bijeli bor“ Igora Borozana, „Bela“ Gorana Samardžića i „Park“ Johna Freemana, izdanje obogaćeno ilustracijama Aleksandre Knežević. U drugoj polovini godine objavljene su zbirke priča – „Bolji mi“ Lamije Begagić, „Dubravske priče“ Almina Kaplana, „Ovo vrijeme sada“ Semezdina Mehmedinovića, kao i zbirke eseja „Cafe Nostalgija“ Mile Stojića. Objavljeni su i romani „Itake“, mladog autora Benjamina Bajramovića, „Izvedeni iz kičmi“ Amile Kahrović Posavljak, „Deset šljiva za fašiste“ talijansko-bosanske autorice Elvire Mujčić, „Dobri dani“, Marka Dinića, „Lice iste žene“, Džemaludina Latića.

Druga polovina godine bila je u znaku autorica, nekih od ranije poznatih čitalačkoj publici, poput Elizabeth Gilbert čiji smo najnoviji roman „Grad za djevojke“ objavili, Elene Ferrante čija je knjiga „Lažljivi život odraslih“ u BiH kao i u svijetu objavljena 1. septembra. Objavljena je i zbirka „Mliječni zubi“ Lane Bastašić, te „Sarajevski fragmenti“ Darije Žilić. Buybookovoj biblioteci pridružile su se i nove autorice, ruska književnica Guzelj Jahina s romanom „Zulejha otvara oči“, Sally Rooney s romanom „Normalni ljudi“, Şebnem İşigüzel s romanom „Konak suza“ i Lejla Slimani sa zbirkom eseja „Seks i laži“.

U čast prerano preminulog književnika i Buybookovog prijatelje Bekima Sejranovića objavili smo reizdanja knjiga „Nigdje, niotkuda“ i „Ljepši kraj“. Ponosni smo i na reizdanje zbirke „Ljubav i prepreke“ Aleksandra Hemona , te knjiga „Kad sam bio hodža“ Damira Ovčine i „Schindlerov lift“ Darka Cvijetića.

Kraj godine obilježili su Bookerom nagrađen roman „Nelagoda večeri“ Marieke Lucas Rijneveld, „Bizarne priče“, Olge Tokarczuk, dobitnice Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu, u trenutnoj situaciji posebno važna knjiga „Kako ostati pri pameti u doba podjela“ Elif Safak, te dva napeta trilera – „Helikopterska pljačka“ švedskog autora Jonasa Bonniera, roman temeljen na stvarnim događajima o grupi Šveđana koji su izveli jednu od najspektakularnijih pljački svih vremena i „Nijema pacijentica“ Alexa Michaelidesa, triler koji je više od 70 sedmica na vrhu liste bestselera New York Timesa. Ističemo i roman „Svjedočanstva“, nastavak „Sluškinjine priče“ Margaret Atwood. Za kraj godine za najmlađe čitaoce pripremili smo „Simfoniju divljine“, interaktivnu slikovnicu Dana Browna.

Održano je tradicionalno „Proljeće u Buybooku“, potom akcija „Pozitivan na knjigu? Testiraj se u Buybooku!“ koju smo organizovali uslijed otkazivanja regionalnih sajmova i kupcima ponudili naslove više od dvadeset izdavača iz regije, a godinu smo završili manifestacijom “Noć knjige” koju organiziramo na svoj rođendan, 26. decembra, stoji u saopštenju za Buybook.