Poznata spisateljica

Buybookova autorica Aminatta Forna gostuje u Hrvatskoj

AminattaForna-HiRes1

Svi programi održat će se na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je slobodan

Poznata spisateljica, dobitnica brojnih književnih nagrada, sveučilišna predavačica i aktivistkinja Aminatta Forna dolazi u Hrvatsku na poziv književnog kluba Booksa iz Zagreba.

Domaćoj čitateljskoj publici Forna je poznata kao autorica romana „Hired Man“ čija je radnja smještena u Liku, a glavni je lik lokalni majstor Đuro Kolak koji britanskom bračnom paru pomaže obnoviti kuću koju su kupili. Iako roman nije preveden na hrvatski, našao je svoj put do čitateljstva koje ga je odlično prihvatilo, a bio je i nominiran za nagradu IMPAC 2014, te su ga The Boston Globe, The San Francisco Chronicle, The Independent, The Evening Standard, The Australian i NZ Listener stavili na listu najboljih romana u 2013.

Aminatta Forna rođena je u Škotskoj, a odrasla u Sierra Leoneu i Velikoj Britaniji. Dio života provela je u Iranu, Thailandu i Zambiji. Njezini romani prevedeni su na dvadesetak jezika, a eseje je objavljivala u renomiranim časopisima i novinama poput Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer i Vogue. Ova diplomirana pravnica deset je godina bila novinarka BBC-a za koji je i pisala priče te snimala dokumentarce među kojima su The Lost Libraries of Timbuktu (BBC Television, 2009) i Girl Rising (CNN, 2013).

Forna je 2003. pokrenula Rogbonko Project za izgradnju škole u istoimenom selu u Sierra Leoneu. Organizacija vodi i nekoliko projekata u području obrazovanja odraslih, sanitarnih potreba i mentalnog zdravlja.

Kako Forna često naglašava, novinarstvu je cilj utvrditi činjenice i ono što se događa, dok je književnost alat kojim se može istražiti zašto se nešto dogodilo i što je likove motiviralo ili natjeralo da čine što čine, ili ne čine, a trebali bi. Zajedno s majkom i njezinim drugim suprugom Forna je prvi puta posjetila Hrvatsku još kasnih šezdesetih, potom dvijetisućitih kada je provodila svoje istraživanje za roman „Hired Man“, a ovo je prvi puta da dolazi u Hrvatsku nakon što je roman objavljen.

U četvrtak, 7.11. Aminatta Forna će u podne održati predavanje naziva „When Tomorrow Comes – the Role of Writer in Times of Change“ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dan poslije, u petak, 8.11. isto predavanje također u podne održat će i na Filozofskom fakultetu u Rijeci. U klubu Booksa će razgovarati s Miljenkom Buljević u četvrtak, 7.11. u 19 sati. Svi programi održat će se na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je slobodan.