Pozorište mladih Sarajevo

“Čarobna lampa” na festivalu u Turskoj

pozoriste mladih sarajevo

Na festivalu nastupaju najpoznatija imena savremenog svjetskog lutkarstva iz Kine, Španije, Tajvana, Portugala, Irana, Italije, Hong Konga i domaćina Turske,

Pozorište mladih Sarajevo predstavit će Bosnu i Hercegovinu s komadom “Čarobna lampa” na 21. internacionalnom festivalu lutkarstva u Istanbulu, koji se održava od 24. oktobra do 4. novembra.

Na festivalu nastupaju najpoznatija imena savremenog svjetskog lutkarstva iz Kine, Španije, Tajvana, Portugala, Irana, Italije, Hong Konga i domaćina Turske, saopćeno je iz ove pozorišne kuće.

“Čarobnu lampu” režirao je Cengiz Ozek, profesor, redatelj, glumac i trenutno jedan od najvećih poznavalaca Karađoz teatra. Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine, a gostovala je na Malom MESS-u, te je trenutno jedna od vodećih dječijih predstava Pozorišta mladih Sarajevo. Objavljena je i ilustrovana knjiga po motivima predstave.

Ovo je prvo gostovanje Pozorišta mladih Sarajevo izvan BiH u protekle četiri godine.

– “Čarobna lampa” je magična predstava po motivima arapske folklorne naracije o duhu koji ispunjava želje, rađena je u maniru teatra sjena, sa arhetipskim likvima Karađoza i Hadživata, ali u bosanskoj adaptaciji i modernoj verziji tehnološki adekvatnoj digitalnom dobu – izjavila je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta.

U predstavi igraju Mario Drmać, Anita Memović Kajasa i Elma Ahmetović. Adaptaciju su radili Ivana Golijanin i Segor Hadžagić, dizajn Furkan Hizir, a autor teksta, muzike i scenografije je Cengiz Ozek. Asistent režije je Rufat Mammadli, a vajar izvođač scenografije je Mirjana Čistopojski.

U Istanbulu, pored članova ansambla, predstavu tehnički i umjetnički realiziraju Ismir Fazlić i Segor Hadžagić.