Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čarobnjak iz Oza u Pozorištu mladih

wizard-of-oz-1493218004

Premijera predstave Pozorišta mladih Sarajevo „Čarobnjak iz Oza”, po tekstu L. Frank Bauma, a u režiji Adisa Bakrača, svoje premijerno izvođenje imati će u četvrtak, 8. juna, s početkom u 20.00 sati, dok je prva repriza zakazana za nedjelju, 11. juna, s početkom u 11.00 sati, saopćeno je iz Pozorišta mladih.

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ bazirana na jednom od najpoznatijih romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, doživjela je bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija od svog objavljivanja 1900., a i dan danas uživa kultni status kod djece i odraslih.

-Naš „Čarobnjak iz Oza“ nastaje iz potrebe da se u današnjem hipertehnološkom, digitalnom dobu ispričaju nove bajke, fantastične i avanturističke priče, prilagođene djeci i odraslim. U našoj verziji Oz je čudesna zemlja ispunjen prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje glavna junakinja Dorothy pokušava naći put nazad u Kanzas, kod svojih tetka Henrya i tetke Anne.

Ovaj projekat računa na osvježenje repertoara Pozorišta mladih Sarajevo i svojevrsni povratak klasicima koji povezuju, stare i nove generacije, i tako populariziraju teatar i stvaraju novu publiku koja nije samo ciljano mlađa ili starija-navodi se u saopćenju.

Redatelj predstave je Adis Bakrač, dramatizaciju i adaptaciju potpisuju Segor Hadžagić i Adis Bakrač. Kostime je osmislila Amna Kunovac Zekić, scenografiju potpisuje Darko Miličević, dok su autori muzike Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. Dramaturg i autor songova je Segor Hadžagić, a koreografiju i scenski pokret potpisuje Belma Čečo Bakrač. Ilustracije je radio Dejan Slavuljica, 2D animaciju Adnan Šahbaz, dok je 3D animaciju uradio Alen Ajanović. Video relazaciju potpisuje kompanija Pal-e AV systems.

U predstavi igraju Elma Juković, Mirza Dervišić, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Edhem Husić, Aida Bukva, Alma Merunka, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Elma Ahmetović, Narda Nikšić i Aldin Tucić.

Realizaciju predstave podržali su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Sarajevska pivara, Pal-e AV Systems, BBI Centar, dok je medijski pokrovitelj projekta Antena Sarajevo.