Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

online promocija

Časopis “Gračanički glasnik” obilježio 25 godina neprekidnog izlaženja

glasnik

Osnivač časopisa, glavni i odgovorni urednik Omer Hamzić osvrnuo se na proteklih 25 godina izlaženja i 50 brojeva „Gračaničkog glasnika“

Časopis „Gračanički glasnik“ je, obilježavajući 25 godina neprekidnog izlaženja, organizirao online promociju 49. i 50. jubilarnog broja.

Iako u otežanim uslovima, kako je rekao član redakcije Edin Šaković, potrudili su se da 49. broj, a pogotovo 50. jubilarni, po kvalitetu tekstova, likovnoj opremi i uopće po raznovrsnosti tema, nimalo ne zaostaju za prethodnim. Od svih sadržaja posebno je istakao objavljen drugi dio Žrtvoslova poginulih Gračanlija u Drugom svjetskom ratu.

Osnivač časopisa, glavni i odgovorni urednik Omer Hamzić osvrnuo se na proteklih 25 godina izlaženja i 50 brojeva „Gračaničkog glasnika“navodeći da su počeli odmah iza rata, početkom 1996. godine, u vrlo teškim uslovima, sa dva broja godišnje i tako u kontinuitetu punih 25 godina.

-To je danas bogata i obimna kulturno-historijska hronika Gračanice i njene šire okoline, koju je ispisivalo 375 saradnika, od početnika u nauci i umjetnosti, pa do akademika – naveo je, među ostalim, Hamzić.

Žanrovski i tematski spektar ovog časopisa je širok – od članaka naučnog karaktera do publicističkog i novinarskog zapisa, od historiografije do kulture i tradicije, kulture sjećanja – od književnosti do umjetnosti i slikarstva. Obrađene su mnoge teme iz lokalne historije, od novootkrivenih stećaka i srednjovjekovnog grada Sokola kod Gračanice, do najvažnijih događaja iz posljednjih ratova i stradanja ovog naroda.

Na stranicama časopisa otvorene su i neke još kontroverzne teme bliske prošlosti, poput Blajburga, sudbine bosanskih muslimana u Drugom svjetskom ratu, o smislu takozvane lokalne historije itd.

-Malo je gradova i čaršija u BiH koje imaju takav ‘mega zapis’ iz svoje kulturne historije, tradicije, kulture sjećanja… – rekao je Hamzić, saopćeno je iz redakcije časopisa „Gračanički glasnik“.