Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mensura Sijerčić

Centar za kulturu Goražde nosilac kulturnih djelatnosti u gradu na Drini

Centar_za_kulturu_Gorazde (1)

Gradska biblioteka može se pohvaliti hiljadama naslova za djecu i odrasle, a u njoj postoji i odjel za slijepa i slabovidna lica

Javna ustanova Centar za kulturu Goražde glavni je kreator i generator kulturno-umjetničkog života u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Osnovan davne 1957. godine kao tadašnji Radnički univerzitet, već više od šest decenija daje doprinos u afirmaciji ove oblasti, organizirajem niza manifestacija i događaja kojima nastoji promovisati, graditi i njegovati kulturu u ovom dijelu države.

Poput drugih kulturnih ustanova u BiH i Centar za kulturu Goražde u protekloj godini radio je u izuzetno otežanim uslovima. Činjenicu da se ova oblast generalno nalazi na marginama, bez adekvatne podrške, dodatno je otežala pandemija, naglašavaju u ovoj ustanovi.

– O uticaju pandemije na kulturu se veoma malo ili skoro nikako ne govori, a pandemija je najviše uticala na sve javne ustaanove iz oblasti kulture, domove, centre za kulturu, radnike u ovoj oblasti, na udruženja koja se bave kulturom, općenito na kulturu i umjetnost. Prošla godina je bila izuzetno teška, posebno u prvom dijelu, a onda smo u drugom nastojali da održimo bar one tradicionalne manifestacije, i uspjeli smo – ističe u razgovoru za Fenu rukovodilac kulturo-umjetničkih djelatnosti ove ustanove Mensura Sijerčić.

Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja”, “Drinske večeri dječije poezije”, manifestacija “Dani Isaka Samokovlije”, internacionalni “Festival prijateljstva” samo su neki od događaja čija tradicija se nije prekidala. Promocije knjiga, pozorišne predstave, filmske projekcije u ovoj godini organizirane su u uskladu sa epidemiološkim ali i finansijskim okolnostima.

U Centru za kulturu su posebno ponosni na početak rada amaterske pozorišne scene pri ovoj ustanovi koja se, pod vodstvom nastavnice bosanskog jezika i književosti Senade Aleta, uskoro predstaviti sa novom dječijom predstavom „Čitanje nije varka, reći će vam svaka bajka“.

– Izuzetno smo sretni što amaterska pozorišna scena ponovo djeluje i priprema predstave posebno za djecu i mlade i uskoro će biti prikazana nova. Uz ostalo, dajemo doprinos u obilježavanu svih značajnih datuma te ćemo povodom Dana državnosti BiH naredne sedmice ugostiti i Centar za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo sa predstavom Bajka o ribaru i ribici, dok večeras slijedi jedinstvena promocija knjige Sunčani razred našeg sugrađanina Slavka Klisure – pojašnjava Sijerčić.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH za naredu sedmicu najavljuje i promocij knjige prof. dr. Ive Komšića i pozorišnu predstavu Hadžera.

Sijerčić ističe da je kalendar događaja Centra za kulturu popunjen do kraja godine, s tim da bi ih sigurno bilo i više, kada bi i podrška ovoj oblasti bila veća.

– Ne mogu reći da je nema. Podrške ima, ali za kulturu bi inače morala biti veća. Ne može se očekivati od kulture da ona zaradi jer to nije djelatnost od koje ćemo imati zaradu. Kultura je nešto što nas oplemenjuje i daje nam smisao životu. Kada to budemo stavili u listu prioriteta i poredali na pravi način, onda ćemo imati i više kvalitetnih sadržaja. Ja kada nazovem Narodno pozorište Sarajevo i pitam kada možemo planirati neku predstavu, oni kažu “pa mi samo dolazimo u Goražde“, dakle najčešće su naši gosti, što nam je zadovoljstvo jer njihove predstve su izuzetno posjećene – kazala je Sijerčić.

Novo gostovanje NP Sarajevo u Goraždu se očekuje 8. decembra sa predstavom „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića u režiji Ahmeda Imamovića. Nekoliko dana ranije, 4. decembra održat će se 22. internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja” uz učešće djece i autora iz BiH, Srbije, Makedonije, Bugarske i drugih zemalja, nakon čega slijede i “Drinske večeri dječije poezije”, jedinstvena maifestacija koja se svake godine kruniše zbirkom dječijih pjesama.

Pri Centru djeluje i Muzička produkcija koja nastoji animirati sugrađane svih generacija za aktivno učešće u muzičkim i drugim kulturnim manifestacijama koje organizuje ova ustanova.

Veliki broj djece i mladih okuplja Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu, pod okriljem ove ustanove djeluje i Zavičajni muzej koji kroz historijske postavke čuva sjećanje na blisku i daleku prošlost Goražda i okoline.

Gradska biblioteka može se pohvaliti hiljadama naslova za djecu i odrasle, a u njoj postoji i odjel za slijepa i slabovidna lica.

Novine “Glas Goražda” jedini su printani medij na području BPK Goražde, dok Književni klub “Isak” okuplja mlade pisce i pjesnike koji žele da iskažu svoj talenat kroz pisanu riječ.