27. oktobra

Češka ambasada priredila specijalnu projekciju filma “Odlaženje” Václava Havela

FilmODL

Jedna od najvećih ličnosti u istoriji dvadesetog vijeka – dramatičar, disident, predsjednik i na kraju svog života i režiser

Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini, obilježavajući Dan državnosti i godišnjicu rođenja Václava Havela (1936-2011), organizuje specijalnu projekciju filma “Odlaženje” (Leaving) Václava Havela, koji će gledateljima u Bosni i Hercegovini biti dostupan besplatno online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba u srijedu, 27. oktobra.

Film će se moći gledati od 10 sati do ponoći, a broj kodova je ograničen. Film se može gledati u srijedu na sljedećem linku.

Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsová kaže kako 28. oktobra Republika Češka tradicionalno obilježava državnost.

– Obično naš državni praznik obilježavamo zajedno sa našim prijateljima i partnerima zajedničkim druženjem. Postojeća epidemija nam ni ove godine nije omogućila da se osobno sastanemo i zato vam nudimo drugačiji način kako da zajedno obilježimo naš značajni dan – istaknula je ona.

U saradnji sa kinom Meeting Point, predstavlja se film ‘Odlaženje’, čiji scenarist i reditelj je Václav Havel. Jedna od najvećih ličnosti u istoriji dvadesetog vijeka – dramatičar, disident, predsjednik i na kraju svog života i režiser. Ove godine bi mu bilo 85 godina, umro je prije deset godina.

– Javnosti u Bosni i Hercegovini nije potrebno da predstavljam našeg bivšeg predsjednika, jer su njegova ličnost i djelo ovdje dobro poznati. U vrijeme kada je u Čehoslovačkoj spadao među zabranjene autore i kada smo njegova djela jako teško i u tajnosti krijumčarili iz inostranstva, u tadašnjoj Jugoslaviji prijevodi njegovih komada slobodno su se objavljivali i igrali u pozorištima. Mi smo to dočekali tek nakon 1989. godine, kada je Jugoslavija već stremila ka raspadu – podvukla je Hlavsová.

Ona podsjeća da je za vrijeme ratnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije Václav Havel pripadao onim državnicima koji su upozoravali svjetske političare i javnost na tragična dešavanja i zločine. Bio je prvi strani državnik koji je posjetio Sarajevo nakon završetka rata – u decembru 1995. Sarajevom je taj dan prolazio tramvaj s natpisom ‘Václav Havel je naš’, a snimci njegove posjete izgorjeloj Vijećnici su postali simbolom.

Godinama poslije, ustvrdila je ona, predstavljanjem ovog filma u Sarajevu, njegovog posljednjeg djela, Václav Havel se vraća bosanskohercegovačkoj publici. Tema koju je obradio u filmu je još aktuelna i njegov specifični rukopis, ironija i smisao za apsurd ga svrstavaju među autore koji žive zauvijek.

– Projekcija filma ‘Odlaženje’ ne bi bila moguća bez podrške naših sponzora – kompanije AŽD Prag i STORSEN, kojima ovim putem izražavam svoju iskrenu zahvalnost. Želim vam da provedete ugodno vrijeme uz film i poticajno razmišljanje o temi koja je neprestano prisutna u našim životima – zaključila je ambasadorica Republike Češke u BiH povodom projekcije tog filma.

“Odlaženje” (2011, 94 min.) je priča o prelomnom trenutku u životu svakog čovjeka. Dr. Vilem Rieger je niz godina bio na funkciji kancelara, nedavno ju je izgubio i zbog toga ne može da nađe svoj unutrašnji mir. Iako to otvoreno ne pokazuje, suštinski, cijeli njegov svijet se srušio. Mora se iseliti iz vladine vile koja je godinama bila njegov dom, i mora da prisustvuje nedostojnoj proceduri odvajanja državnih stvari od privatnih. Ujedno, a što je i najvažnije, on sam mora da prođe kroz raspad svoje okoline, svog “dvora”, i da spozna kako ga je ustvari malo poznavao. U filmu glume Josef Abrhám, Dagmar Havlová, Vlasta Chramostová.

Besplatni kodovi za film se mogu preuzeti na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, a film će biti dostupan za gledanje u srijedu, 27. oktobra od 10 sati do ponoći, saopćeno je iz kina Meeting point.