Čestitke i podrška za Ženski kamerni hor “Banjalučanke” (FOTO)

BANJALUCANKE

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević upriličio je danas prijem za Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, povodom uspjeha na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici.

“Banjalučanke” su osvojile zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike bez instrumentalne pratnje.

Malešević je rekao novinarima da je taj hor u proteklih deset godina osvojio mnoštvo nagrada, a da je zlatna medalja iz Južnoafričke Republike kruna njihovog dugogodišnjeg rada.

Prema njegovim riječima, hor “Banjalučanke” se iz godine u godinu direktno plasira na horsku olimpijadu i istakao da je sigurno da iza svega stoji naporan rad, kako dirigenta, tako i svih članica.

Malešević je istakao da se taj rad isplatio kroz osvajanje silnih medalja i da Ministarstvo prosvjete i kulture podržava njegov hor. On je naveo da u Republici Srpskoj ima još horova koji su takođe uspješni na međunarodnim takmičenjima.

“Nama je zadovoljstvo što možemo reći da ona sredstva koja Ministarstvo izdvaja za njihov rad su nama vraćena upravo kroz rezultate koje ostvaruju na takmičenjima”, rekao je Malešević.

On je čestitao horu “Banjalučanke” za uspjeh i poželio im da nastave istim tempom, te da sa sljedeće horske olimpijade, koja bi trebala biti održana u Belgiji, opet dođu sa nekom od medalja.

Dirigent Ženskog kamernog hora “Banjalučanke” Mladen Matović je u ime hora zahvalio na prijemu ističući da kroz ovakve aktivnosti RS pokazuje da je društvo koje adekvatno valorizuje sve – i pojedince i ansamble koji doprinose kulturnoj i globalnoj afirmaciji ovih prostora.

“U tom smislu jedno veliko hvala za dosadašnju podršku, pomoć i razumijevanje Ministarstvu prosvjete i kulture i Vladi RS, jer ni ovih velikih rezultata ne bi bilo bez njihove podrške i pomoći”, rekao je Matović.

On je rekao da je potreban veliki trud, predan rad i odricanje da bi bili ostvareni vrhunski rezultati.

“Osim dostizanja visokih rezultata, još teže je održati rezultatsku konstantu i na to smo posebno ponosni, jer sa zlatom iz Južnoafričke Republike, Ženski kamerni hor `Banjalučanke` već punih 10 godina ostvaruje značajne rezultate i zato se čvrsto i stabilno kotiramo na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta”, naglasio je Matović.

On je podsjetio da je ovaj hor na horskoj olimpijadi u Kini i SAD osvojio srebro, a na posljednje tri koje su održane u Rigi, Sočiju i sada Južnoafričkoj Republici, tri uzastopna olimpijska zlata.

“Jedna od naših misija jeste da horsku muziku popularizujemo, jer često postoji predrasuda da je ova muzika privilegija uskog kruga ljudi koji su obrazovani, koji to mogu razumjeti, što nije tačno”, kaže Matović.

On ističe da je jedan od načina ispunjenja te misije što hor ima raznovrsan žanrovski repertoar koji seže od starih majstora renesanse preko tradicionalne muzike, horskih aranžmana, tradicionalnih napjeva Balkana, pa sve do popularne muzike, ali vrlo ozbiljnih horskih aražmana velikih svjetskih hitova.

Matović kaže da je hor “Banjalučanke” jedini hor u regionu koji je uspio da na Tvrđavi “Kastel” okupi 3.000 posjetilaca na koncertu horske muzike.

Prijemu su prisustvovale dugogodišnje članice hora “Banjalučanke” Jelena Šobić i Sanela Burgić.

Jelena Šobić koja u horu “Banjalučanke” pjeva punih 18 godina, rekla je novinarima da je to jedna ljubav prema pjevanju i drugarstvo.

“Krenula sam pjevati kao srednjoškolka, imamo različite generacije u horu, ali svi smo duhom, jedinstvom, željom i ljubavlju prema pjevanju i horskoj muzici isti”, kaže Šobićeva.

Ona je rekla da su članice hora zadovoljne svojim uspjehom na horskoj olimpijadi i da se još sliježu utisci.

“Drago nam je što smo uspjeli i treći put da odbranimo olimpijsko zlato. Osvojiti bilo koju medalju, na bilo kojem takmičenju, pogotovo olimpijadi je jedna čast i zadovoljstvo”, istakla je Šobićeva i dodala da je takmičenje na horskoj olimpijadi posebno iskustvo za sve članice hora.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” u obje postave trenutno ima 43 članice.