Kultura

Četiri nagrade 17. festivala bh. drame predstavi “Ravna ploča”

27/05/2018

Nakon odigrane predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“, nastale prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, u subotu, 26. maja su dodijeljene nagrade koje je ova predstava osvojila ova na 17. festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Predstava „Ravna ploča“ je premijerno odigrana 7. maja, u znaku obilježavanja 40 godina od ulaska u sadašnju zgradu zeničkog BNP-a, čime je kao festivalska premijera otvorila Takmičarski program 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Na ovom Festivalu, predstava je osvojila ukupno četiri nagrade i to dvije nagrade Stručnog žirija, jednu nagradu Žirija novinara i jednu nagradu Žirija publike. Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala je radio u međunarodnom sastavu: predsjednica dr. sc. Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, članica dr. sc. Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i članica Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo i dodijelio je Nagradu za najbolju glumicu Festivala Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“ i Nagradu za najbolju epizodnu ulogu Zlatanu Školjiću za ulogu Markana u istoj predstavi. Nagrade je dodijelio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić.

Žiri novinara je radio u sastavu: predsjednica Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, članica Mujesira Purić, novinarka FTV-a i članica Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba. Prema odluci Žirija novinara Nagrada za najbolju predstavu je pripala predstavi „Ravna ploča“, nastaloj prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, a u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Nagradu je dodijelila, nakon večerašnje izvedbe predstave, predsjednica Žirija novinara Gordana Ristović-Muslija.

Žiri publike je radio u sastavu: predsjednica Mirela Pehiljagić, član Sanel Jalmanović i član Imran Maglajlić i odlučio je da Nagrada publike za najboljeg glumca Festivala pripadne Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre u predstavi „Ravna ploča“. Nagradu je nakon izvedbe predstave uručio predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.