Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raznovrstan repertoar

Četiri predstave u januaru u Narodnom pozorištu Mostar

Foto: Narodno pozorište Mostar
Prizor iz predstave "Zbogom, Kalifornijo"

Ulaznice po cijeni od deset KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 10:30 – 14 sati

Narodno pozorište u Mostaru pripremilo je i za mjesec januar raznovrstan repertoar.

U Studiju 64, već u petak, 13.01.2023. godine, bit će izvedena predstava „Alfa Beta” Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića, sa početkom u 20 sati.

“Alfa Beta” zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena? U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Predstava “Zbogom, Kalifornijo!” autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije na rasporedu je u petak, 20.01., sa početkom u 20 sati.

“Zbogom, Kalifornijo!” je mostarska predstava o odlasku i ostanku, o prošlosti i budućnosti, o ljubavi. U predstavi igraju Gordana Boban (k.g.)/Amela Kreso, Jasmin Krpo, Emir Spahić, Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Ali Kamer Aksoy (k.g.).

Zatim, srijeda, 25.01., rezervisana je za izvedbu predstave „Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca, sa početkom u 20 sati.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu „skrivenih“ kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija – parastvarnosti. Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, k.g, Emir Spahić i Vedran Vilogorac.

Predstava “Identitluk” autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, bit će odigrana u nedjelju, 29.01., sa početkom u 20 sati.

„Identitluk“ suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Ulaznice po cijeni od deset KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 10:30 – 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.