Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bogat program

Četiri višestruko nagrađivane predstave na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo

VH – HEDDA GABLER Proba 15-3-2022-22

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e.

Nagrađivana dramska predstava „Hedda Gabler“ rađena po tekstu norveškog književnika Henrika Ibsena, u režiji Nermina Hamzagića, bit će izvedena večeras, 13. marta, na sceni Narodnog pozorišta, sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Mona Muratović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Jasna Diklić i Belma Salkunić.

„Hedda Gabler“ je višestruko nagrađivana predstava, a o vrijednosti i kvaliteti predstave najbolje govore nagrade koje su osvojili autorski tim i učesnici u predstavi.
Dramski tekst “Hedda Gabler” norveškog pisca i dramatičara Henrika Ibsena jedan je od najkompleksnijih ali i najvještije napisanih tekstova u historiji svjetske dramske književnosti a lik Hedde Gabler, tvrde kritičari, jedan od najsloženijih i najintrigantnijih.

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Asja Krsmanović, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj, a na scenskom pokretu radio je Thomas Steyaert koji potpisuje i muziku.

MAGELLIJEV „IVANOV“ U DVA TERMINA

U utorak, 14. marta i srijedu, 15. marta 2023. godine u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „Ivanov“ rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Paoloa Magellija.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

„Čitava se drama naših lica u “Ivanovu” razapinje između prve i zadnje rečenice komada: “Uplašili ste me”, koju Ivanov izgovara kada se, Borkinove šale radi, nađe na nišanu puške i one “Ostavite me!” kada jurne u stranu i ustrijeli se. Prostor i vrijeme od puške do tog pucnja pokazuje i prokazuje kolektivne tragedije i privatne opsesije, otkriva elementarne sile koje njima upravljaju, čini od “isječka života” imajući u vidu ljudske sudbine – veliku dramsku formu. Krivaca ovdje nema. Nema pozitivnih i negativnih junaka. Nema ni junaka. Sve sami obični ljudi. Nitko nije amnestiran od odgovornosti za vlastitu sudbinu niti ikoga optužuje za upropaštavanje tuđe. Baš svatko djeluje, donosi dobre ili loše odluke iz vlastitoga egoizma.“ (Željka Udovičić Pleština)

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

SOFOKLOV „CAR EDIP“ PONOVO NA REPERTOARU

Dramsku predstavu „Car Edip“ dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Bree pogledajte u četvrtak, 16. marta 2022. godine sa početkom u 19:30 sati.
U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.
Dramska predstava “Car Edip” realizirana je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

„BALKANSKI ŠPIJUN U SARAJEVU“

Višestruko nagrađivana dramska predstava „Balkanski špijun u Sarajevu“ autora Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji uvaženog pozorišnog reditelja Sulejmana Kupusovića, bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu, 18. marta 2023. godine u 19:30 sati.

Predstava je rađena prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu.

Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.
U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Aldin Omerović, Mona Muratović i Milan Pavlović.

Radno vrijeme blagajne

Na dan izvođenja predstava u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
Ostalim radnim danima od 9:00–15:00 sati.